Kapkodásmentes hétköznapokat!

Legalább 10 percig szellőzzön az agyunk!

Égnek áll a hajunk a sok feladattól? Felejtsük el azt a szokást, hogy mindent egyszerre akarjunk elvégezni, valósággal fel fogunk lélegezni.

2011.06.07 14:50ma.hu

Sokan talán azt gondolják, sokkal gyorsabban haladnak, ha egyszerre kezdenek neki több dolognak. Csakhogy ez nemcsak több kapkodással jár és hibázási lehetőséggel, de stresszel is.

Robert Mack életvezetési tanácsadó szerint igyekezzünk elkerülni a túl sok feladatot egyszerre, és érezhetően csökken a stressz szintünk is. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ha a szervezetünk jelez, pihenésre van szüksége.

Ha pedig már pihenésre szánunk pár, vagy akár csak egy napot, akkor az valóban a kikapcsolódásról szóljon, ne legyen "csak éppen belenézek a számítógépbe", és ehhez hasonló közbevetések. Csak akkor tudunk teljesen feltöltődni, ha valóban kikapcsolunk! Visszakaphatjuk az erőnket, az energiánkat és kreativitásunkat is.

Ha a párunkkal vágyunk egy kis relaxációra, tegyük meg néha, hogy a gyerekeket otthon hagyjuk, rábízva őket a nagyszülőkre vagy arra, akiben megbízunk. Hiszen a kapcsolatnak is kell egy kis kikapcsolódás...

A tennivalók listáján való állandó agyalás helyett ténylegesen "szellőztessük" az agyunkat. Annyi időnk mindig legyen, hogy egy kicsit kikapcsoljunk: ebéd után üljünk le a parkban 10 percre, vagy vezessünk nyitott ablakkal és hallgassunk zenét.

Valami kellemeset csinálni, ha csak rövid ideig is, segít abban, hogy ne fáradjunk bele a teendőinkbe és kirángat a stressz érzéséből.

A kiégés ellen jó módszer az is, ha otthon a lélekölő munka helyett inkább olyasmit végzünk, mint például kertészkedés, egy vacsora utáni séta, főzés, vagy bármi, ami kikapcsol és nem is hasonlít a napközben végzett munkánkra.

A helyett, amit nem muszáj aznap elvégezni, fordítsunk időt egy kis sziesztára. A stressz azzal is jár, hogy az ember nem igazán tud koncentrálni arra, amit csinál - mondja Robert Mack.

Ha azonban lelassítunk és egy kicsit másik üzemmódba kapcsolunk, hagyunk az agynak pihenési időt, visszanyerjük hatékonyságunkat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.