Felnőttkorra eltűnik, de vissza lehet hozni

Barnát a fehér zsír helyére: kezelhető lesz az elhízás?

Úgy tűnik, van rá lehetőség, hogy a rossz fehér zsír átalakuljon jó barna zsírrá. A megállapítás forradalmasíthatja az elhízás kezelését.

2011.05.13 08:50medipress.hu

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai patkányokon tették az áttörő felfedezést.

Barna zsír főként csecsemőkben található meg. Jelentősége, hogy szabályozza a testhőmérsékletet, ugyanakkor energiaraktárként is szolgál. Azonban felnőttkorra a barna zsírszövet eltűnik, helyét fokozatosan a fehér zsírszövet foglalja el, melynek tipikus helye a deréktáj.

A Cell Metabolism oldalain megjelent vizsgálatban egy fehérje kifejeződését befolyásolták, mely beavatkozás patkányokban nemcsak az energia-bevitelt és a testtömeget csökkentette, hanem a testzsír összetételét is befolyásolta.

Dr. Sheng Bi és munkatársai az NPY-nak nevezett fehérjével foglalkoztak. Agyban a fehérje kifejeződésének gátlása csökkent étvágyban nyilvánult meg, melynek következtében az állatok kevesebb tápanyagot vettek magukhoz.

Azon génkezelt egyedek is veszítettek testtömegükből, akik zsírban gazdag étrendben részesültek. Ugyanakkor a fehér zsír helyét barna zsír foglalta el.

A kutatók reményei szerint a felfedezést emberek esetén is lehetne alkalmazni: barna zsírszöveti őssejteket juttatnának a bőr alá, melyek elégetnék a fehér zsírt, és serkentenék a fogyást. Azonban ehhez még számos további vizsgálat szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.