Mit tehetünk a kevesebb kalóriabevitelért?

Víz előtte, dió utána - apró lépések a fogyásért

Néhány apró változtatással tehetünk azért, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be szervezetünkbe, de egészségesek maradjunk. A nassolást sem kell kihagynunk, de nem mindegy, mit eszünk.

2011.05.06 14:50ma.hu

Számos új módja van annak, hogy étkezési szokásainkon változtatva súlycsökkenést érjünk el. Olykor kis változtatások is elegek ahhoz, hogy leszorítsuk egy kicsit a kalóriabevitelünket. Vezessük be őket!

Első lépésként például igyunk meg minden étkezés előtt egy pohár vizet. Kisebb lesz az étvágyunk, telítettebbnek érezzük majd magunkat, ennek megfelelően kevesebbet is eszünk.

Ki ne szeretne néha kicsit nassolni? Chips-ek és csokik helyett együnk diót! Ízletes, és közben telít is. Ne vigyük túlzásba, egy kisebb marékra való is megteszi. Ha napközben éhesnek érezzük magunkat, egy időre csökkenthetjük az éhség-érzetet is vele.

A dióban nincs szénhidrát, ellenben vértisztító hatású, értékes fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint élelmi rostokat tartalmaz. Sok van benne a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírsavakból is.

Sokan oda sem figyelünk arra, hogy munka közben mit eszünk. Leugrunk a büfébe, és jól megpakolt szendviccsel, esetleg mellé chips-szel, ropogtatnivalóval térünk vissza. Ezek a munka közben "eltévelyedések" sajnos csúnyán odavágnak a diétának.

Többet érünk azzal, ha otthon készítünk magunknak teljes kiőrlésű péksüteményből vagy kenyérből készültet, és olyan szalámival, zöldségekkel pakoljuk meg, melyek nem hizlalnak. Majonéz helyett válasszunk mustárt!

Részesítsük előnyben a halféléket. Heti egy-két alkalommal legalább fogyasszunk belőlük - természetesen ne zsírban kisütve, hanem párolva, olívaolajban sütve például.

Figyeljünk oda arra is, hogy ne sózzuk agyon az ételeket - sőt, attól nem lesz kevésbé ízletes egy étel, ha kevesebb sóval fogyasztjuk. Fűszerekkel azonban ízesíthetünk, sőt, a piros paprika, a chilli például kifejezetten előnyös - az erős paprika a nagy étvágyat is elveszi.

Töltődjünk fel munka előtt


Hatékonyabbak leszünk, ha mielőtt elindulunk a munkahelyre, tornázunk egy kicsit, elmegyünk edzeni. Kora reggel talán ez az utolsó, amit szeretnénk - de felpörgeti a testet és az agyat is. Gondoljunk bele, hogy vajon reggel, vagy a fárasztó munkanap végén egyszerűbb-e megcsináni a gyakorlatokat?

Csökkentsük le éjszakára a hőmérsékletet a lakásban. Sokkal jobbat lehet aludni, ha nincs túl meleg a szobában, szakértők szerint ez is része a kalóriaégetésnek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.