Fahéjjal és dinnyével a fogyásért

Fogyás finoman: Ne vonjuk meg magunktól az ízeket!

A diéta nem arról szól, hogy mindent vonjunk meg magunktól, ami finom. Ki ne találná például ízletesnek a dinnyét, a görög joghurtot vagy a fahéjat?

2011.04.21 10:50ma.hu

Néhány ízletes finomsággal megkönnyíthetjük a fogyásunkat. Akár desszertet is készíthetünk például gyümölcsökkel megspékelt görög joghurtból.

A görög konyha egyik legfontosabb alapétele és alapanyaga ez: sűrűbb, mint a normál joghurt, krémesebb, viszont egészségesebb is. Íze nem savanyú, így kiváló finomság készíthető belőle, eper, málna vagy bármilyen gyümölcs hozzáadásával. Elfogyasztása után ráadásul a fehérjetartalom miatt kevésbé leszünk éhesek.

A fahéjnak, amely számos sütemény, kávé ízesítője lehet, a kutatók szerint stabilizáló hatása van a vércukorszintre, és az étvágyat is csökkenti - különösen azoknál hatékony, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

Ízesítsük vele kávénkat, joghurtunkat, de akár teába is tehetünk. Finom ízt ad, és nem viszünk be vele a szervezetünkbe kalóriát.

Az erős paprikát nem mindenki szereti, igen egészséges azonban: kapszaicint tartalmaz, ez az a fenolból származtatható alkaloid, melytől a paprikát csípősnek érezzük. Felpörgeti az anyagcserét, de csak kis időre. Az étvágyat visszafogja, de keveset érdemes egyszerre enni belőle.

A zöld tea hozzásegít a fogyáshoz, így diéta esetén napi 3 alkalommal is bátran fogyaszthatjuk. Stimuláló hatással van a szervezet zsírégetésére, az anyagcserét felgyorsítja. Erősíti az immunrendszert és frissít is.

A grépfrút előnye, hogy kevés mennyiségtől is telítettnek érezzük magunkat. Egy fél grépfrút elfogyasztása evés előtt - ital formájában is lehet -, hozzásegít, hogy kevesebb ételt együnk.

A görögdinnyéről sokan hiszik, hogy édes íze miatt nem használ a diétának. Pedig jelentős víz- és tápanyagtartalmával inkább elősegíti a fogyást, ráadásul kevés benne a kalória.

Nagyon jó lehet a körte és az alma is. Szintén magas a víz-, és jelentős a rosttartalmuk. E két gyümölcs rágása a fogaknak is jót tesz.

Hasonló az eper, az áfonya, a málna hatása is, melyek azonban a fenti jótékony hatások mellett édesek is. Bátran éljük ki rajtuk az édesség iránti vágyunkat! A fekete áfonya antioxidánsban is igen gazdag.

A rágcsálás iránti vágyunkat ne chips-eken vezessük le, ha szeretnénk fogyni. A zöldségek közül nem egy van, amelyik nyersen kiváló, répát ropogtatni alighanem sokan szeretünk. A sárgarépa vagy az alma ma már chips formában is kapható, hozzá egy alacsony kalóriás szósz is jól jöhet.

A normál burgonya helyett válasszuk az édeset. Nemcsak finom, de kálium- és rostdús, béta-karotinban és C vitaminban gazdag.

Ajánlani lehet diétázóknak a tojást is. Különösen, ha reggelente fehérjét fogyasztunk, hosszabb ideig elkerül az éhség. Egy tojás nagyjából 75 kalória, de jelentős a fehérjetartalma, sokkal többet ér, mint egy szénhidrátban gazdag reggeli.

Amennyiben magas a koleszterinszintünk, konzultáljunk az orvosunkkal, hány darab tojás fogyasztása javasolt számunkra egy héten belül.

A kevés, és cukortól-tejszínhabtól mentes kávé és jó hatással van az anyagcserére!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.