A körmünk külseje sok mindent elmond

Ne gondoljunk Hepatitis-re minden fakó körömnél, de...

Körmeink kinézete az egész testünk hogylétére választ ad - a töredezés, a köröm színe, redőzöttsége mind-mind a szervezetünk valamilyen problémájára utalhat.

2011.04.13 10:52ma.hu - Fotó: keephealthybody.com

Néha nem árt alaposabban "körmére nézni" az embernek - a körmön keresztül könnyen kiderülhet, ha májunkkal, tüdőnkkel, szívünkkel valami probléma van. Hogyan?

Ha fakó, nagyon fehér, halvány a köröm...

Bár sokszor köthető az öregedéshez, komoly betegségeket is jelezhet! Kiderülhet belőle, hogy alultápláltak, vérszegények vagyunk, hiányosan táplálkozunk. Májprobléma lehet - akár hepatitiszt is jelezhet, ha a fakó köröm szegénye sötét. A sárgás ujjak rossz májműködésre utalnak. Gond lehet a szívünkkel is.

Sárgás körmök

A dohányosok körme lehet sárgás, de ha nem cigarettázunk, vagy nem a dohány okozza a dolgot, feltűnő lehet, miért sárgák a körmeink? Lehet szó gombafertőzésről - ne hagyjuk súlyosbodni a gondot: ilyenkor a körömágy visszahúzódhat, és elkezdhetnek törni is a körmök.

A sárga körmök jelezhetnek pajzsmirigyproblémát, de a tüdővel is lehet baj. Utalhatnak cukorbetegségre, vagy bőrproblémákra, így pszoriázisra és pikkelysömörre is.

Fotó: keephealthybody.com

Kékes körmök

A szervezet oxigénhiányos állapotát jelezhetik a kékes színű körmök. Lehet az oka tüdőprobléma, fertőzés, tüdőgyulladás. Cukorbetegségre utalhat az enyhén kékes elszíneződés.

Redőzött, hullámos

Ha a körmök felülete redőzött hullámos, az szinén pikkelysömört jelezhet, de köszvényt és ízületi gyulladást is. Ilyen esetben elszíneződik a köröm, az alatta levő bőr pirosas-barna lesz.

Töredező körmök

Ha a köröm gyakran törik, valószínűleg száraz, könnyen beszakad. Pajzsmirigy-probléma állhat a hátterében, de ha mellett sárgás elszíneződés is tapasztalható, gombás fertőzésre is gyanakodhatunk.

Fekete vonalak

Amennyiben a köröm alatt fekete vonalak, fekete elszíneződés látható, az sajnos bőrrákra utal. Azonnal forduljunk orvoshoz!

Gyulladt, piros bőr

A köröm környékén lehet a bőr dagadt és pirosas - legtöbbször gyulladásra utal, de lehetséges, hogy a lupus krónikus autoimmun betegség okozza - a megtámadott szervek begyulladnak és károsodnak, ezért ha felmerül ennek gyanúja, szintén sürgősen orvosra van szükség!

Más kérdés, ha valaki rágja a körmét, és ennek köszönhető a körmök lehangoló látványa. Tudjuk azonban, mi áll legtöbbször a körömrágás mögött: az illető szorongása, aggódása.

Erről a gusztustalan és rossz szokásról nehéz lemondani - ha egyedül nem megy, orvosi segítséget is kérhetünk. Végezetül nem árt tudni: nem kell minden esetben valamilyen súlyos betegségre gondolni.

Az azonban biztos, hogy amikor a körmök elszíneződnek, változást mutatnak, az már nem az első jele egy betegségnek, csak kísérő jelenség. Ezért bármilyen elváltozás esetén nyugodtan forduljunk orvoshoz, hiszen jobb félni, mint megijedni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.