A körömlakkozás tudománya

Az esztétikus megjelenés része az ápolt kéz

A kezünk sokat elárul rólunk. Az ápolt kéz része egyben az ápolt köröm is. A nők egyharmada lakkozza rendszeresen a körmét, mivel azon a véleményen van, hogy ez "kell", ugyanis hozzátartozik az ápolt és esztétikus megjelenéshez.

2010.12.07 11:00tutitippek.hu

A körömlakkozás első és legfontosabb lépése a körmök előkészítése a lakkozásra..

A lakkozás első lépése a manikűr, azaz a körmök és a köröm környéki bőr előkészítése a lakkozásra. Ennek hiányában a lakkozás nem fogja (tudja) beváltani a hozzáfűzött reményeket sem optikailag, sem pedig a tartósságot illetően.

Nem kell persze túlzásba vinni, de a növekedési ütemnek és igénybevételnek megfelelő rendszeres manikűrt feltétlenül végezzük el.

A manikűr egyik legfontosabb része a körömreszelés.

Körömreszelés

* Körmeinket lehetőleg ne vágjuk, hanem reszeljük. A körömvágó ollók és csipeszek ugyanis szó szerint nyomás alá helyezik és ezzel károsítják a körmöket, a reszelés kíméletesebb.

* Használjuk a körmünknek leginkább megfelelő reszelőt! A választék nagy, vásárolhatunk hagyományos fém, gyémántporos, üveg, kerámia, homokpapír, sőt akár csiszoló tömb stb. változatokat is.

A reszelő lehet továbbá mintás vagy egyszínű, íves (banán alakú), szögletes és rombusz alakú, sőt egyszerre több funkcióval (pl. polírozás, kiegyenlítés) rendelkező kombinált reszelő is.

Válasszuk ki a körmünk minőségének és alakjának (valamint pénztárcánknak) leginkább megfelelőt. Az illatszerboltok kínálata nem túl széles, speciális változatokat szaküzletekben keressünk.

* Mindig csak egy irányba reszeljük a körmöket, a köröm bal és jobb szélétől a közepe felé.

* Ne reszeljünk körmöt közvetlenül fürdés (mosogatás, stb.) után. A felpuhult köröm a reszelés által könnyebben töredezik.

* A köröm formájára és hosszára vonatkozó trendek változnak, lehet követni, de ragaszkodhatunk saját bevált formánkhoz és a mindennapokban kényelmes körömhosszúsághoz is.

Körömlakkozás

* A csíkmentes festés érdekében az ecset legyen lehetőleg lapos és a lakk szép folyékony.

* Lakkozás közben mindig hagyjunk egy kevés távolságot a lakk és a körömágy, körömbőr között (különösen abban az esetben, ha vágjuk a körömbőrt).

* Az első ecsetvonást a köröm közepén tegyük, a körömágy irányából a köröm vége felé húzva az ecsetet. Ezt követően az egyik, majd a másik oldalt lakkozzuk.

* Annak érdekében, hogy a „festő kezünk” minél nyugodtabb legyen lakkozás közben, lehetőleg támasszuk le könyökünket.

* Ha a festék mégis elfolyik, hagyjuk megszáradni, és csak azután távolítsuk el, különben csak elkenjük. Ehhez használhatunk speciális stiftet, vagy körömlakklemosóba mártott fülpiszkálót.

* Sötét színek rövidítik a körmöt optikailag, míg világos színű lakkok hosszabbítják. Széles körmök keskenyebbnek hatnak, ha lakkozás során a körmök két szélén 2-3 mm-t nem kenünk be a lakkal.

* A kedvelt francia manikűr egy természetes hatású verziója, ha a körmöket bézs vagy rózsaszínű lakkal egy rétegben lelakkozzuk, majd a köröm végét keresztben ismét átlakkozzuk. Ez a technika vékonyítja is egyben az ujjakat.

Körömlakklemosás

* Használjunk körmeinket kímélő körömlakklemosót. Ez nem szárítja a körmöt, nem tartalmaz acetont, viszont ápoló anyagokat (pl. mandulaolaj) igen, amelyekkel kényeztethetjük körmeinket és a körömbőrt.

* Körömlakklemosó helyes használata: a vattára tegyünk a körömlakklemosóból, majd nyomjuk a vattát a lakkozott körömre. 5 másodperc múlva húzzuk le a vattát a körömágytól a köröm csúcsa (vége) felé haladva, nem fordítva. Ne dörzsöljük a körmöt a vattával, ez az érzékeny körmöket csak feleslegesen károsítja.

Körömlakk

* Érdemes kipróbálni, hogy melyik típus és márka válik be számunkra a legjobban. Ha szeretnénk meggyorsítani a munkát, válasszunk gyorsan száradó, és/vagy egy rétegben felvihető változatokat, ha ritkábban kívánjuk elvégezni a lakkozást, figyeljünk a tartóssági szempontra.

* Vásároljunk be néhány kedvenc színt, amely a ruhatárunkhoz, hangulatunkhoz, stb. illik.

A szín kiválasztása természetesen ízlés dolga, van aki mindig ugyanazon színhez ragaszkodik, míg mások hangulatuknak és ruházatuknak megfelelően váltogatják a szineket. A színeket illetően vannak továbbá épp aktuális trendek is, amelyek követése természetesen szubjektív.

* Szintén eldönthetjük, hogy matt vagy gyöngyházas változatokat részesítünk előnyben. Választhatunk továbbá különböző körömfestési designok, és ehhez szükséges körömékszerek, matricák, stb. között. Alkalmazásuk otthon rutint igényel!

* A lakkokat használat előtt rázzuk fel, és használat után gondosan zárjuk/csavarjuk be. Kiszáradás, sűrűsödés ellen (állítólag!) bevált tipp a lakkok hűtőszekrényben történő tárolása.

Hasznos eszközök lakkozásnál

* Pasztell lakk: ideális, ha gyors eredményt szeretnénk elárni. Gyorsan szárad, könnyen felvihető, enyhe gyöngyház hatású.

* Ápoló színes (vagy pasztell) körömlakk: az ásványi anyagokkal dúsított lakkok ápolják és színezik is egyben a körmöt.

*Fehérítő lakk: körmök elszíneződése leginkább alaplakk használatával kerülhető el. Ha már elszíneződött a köröm, speciális fehérítő lakkal segíthetünk rajta. A körmök felszínét először radírozzuk le, majd kenjük be a whitener lakkal.

* Körömfehérítő ceruza: a körömvégek hangsúlyosabbá és látványosabbá tételére használható (pl. pasztell/francia lakkozásnál).

* Alap- és fedőlakk: akár egyben, akár külön-külön megvásárolható. Az alaplakk kiegyenlíti a köröm felszínét és egyben megakadályozza a lakk okozta elszíneződést, míg a fedőlakk fényessé és elsősorban tartóssá teszi a lakkot.

* Javító stift: speciális stift, amellyel az apró festési hibák korrigálhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.