Praktikus tippek körömápoláshoz

Körömápolás: 3 kérdés a körmökről

Nos, a praktikus életben az ideális körmök oldala egyenes, hegye pedig négyszögletesre vagy kerekre vágott.

2010.06.26 08:17

1. Az Ön kézformájához milyen köröm illik?

Nos, a praktikus életben az ideális körmök oldala egyenes, hegye pedig négyszögletesre vagy kerekre vágott. (Az ideális persze a négyszögletes.) De nem csak a praktikumnak élünk, ugyebár. A hegyesre vágott körmök gyengébbek, és több odafigyelést igényelnek, mint a szögletesek, vagyis a széltől is óvnunk kell őket. A helyes körömápolás minden nő szépségápolási listáján kiemelt helyet élvez.

Nézzük a részleteket. Nem árt, ha a köröm formája passzol a kéz és a körömágy formájához. A kis kezek például jobban mutatnak hosszú, lekerekített (mandulaformájú) körmökkel. A széles körömággyal keretezett nagy kezek viszont kellemesebb látványt nyújtanak, ha a körmök négyszögletesek. Ha a körömágy ovális, a körömnek is annak kell lennie, a szögletes körömágyhoz azonban jobban illik, ha lecsippentünk a körmünk hegyéből egy darabot.


2. Milyen vitaminok táplálják a körmöt?

Igazság szerint az egészséges táplálkozás minősége jelentős mértékben nem befolyásolja a köröm állapotát. Bár a körömmel kapcsolatos problémákért sokszor a vitaminhiányt teszik felelőssé, a vitaminok valójában a köröm szerkezetének pusztán 1%-át teszik ki. (Az ember egészségi állapota viszont tényleg befolyásolja a köröm erősségét.)

Számos vizsgálat kimutatta azonban, hogy napi 2,5 mg Biotin, vagyis H vitamin bevitele teherbíróbbá teszi a körmöt. (Vigyázat: Biotint terhes nők nem fogyaszthatnak!) A kolloid (vízben oldódó) ásványi anyagok és a multivitaminok pedig meggyorsíthatják a körömnövekedés ütemét.

3. Hogyan távolíthatjuk el a körömlakk vagy hajfesték foltokat a körömről?

Mártsunk egy fülpiszkálót 1 egységnyi fehérítőszert és 10 egységnyi vizet tartalmazó keverékbe, majd dörzsöljük le vele a foltot. A fehérítőszer szárító hatását hidratáló krémmel ellensúlyozhatjuk. Egy trükk hajfestéshez, hogy elkerüljük a köröm bepiszkítását: kenjük be a körmök mindkét felét néhány réteg átlátszó körömlakkal, és hagyjuk megszáradni. Használjunk kesztyűt a festéshez, az öblítéshez és az első hajmosáshoz is. Ha a köröm kiszakítja a kesztyűt (velem megtörtént!), az átlátszó körömlakk majd védelmet nyújt.

Csak arra vigyázzunk, hogy ha megtörténik a baleset, a lehető leggyorsabban mossunk kezet, és vegyünk fel tiszta kesztyűt. Hajfestés után ne felejtsük el eltávolítani a körömlakkot a köröm alsó feléről: a körömnek is szüksége van oxigénellátásra. A szép ápolt kéz is akkor mutat igazán jól és akkor vonzza a szemet, ha a körmei is szépek. Márpedig a szépség - akár kicsiben, akár nagyban, akár egészben, akár csak a részletekben - a mai napig az egyik legerősebb vonzerő ember és ember között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.