Se logó, se márkajelzés

Pucérok lesznek a cigisdobozok?

"Kérek egy, A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz felirattal ellátott doboz cigarettát."

2011.03.07 06:36ma.hu

Az Egyesült Királyságban a cigarettás dobozok szabályozásán tovább szigorítanak. A britek a dohányipari cégeket arra kényszerítik, hogy a cigi csomagolásairól levegyenek mindenféle logót, márkajelzést, grafikai elemet vagy feliratot, és csak a megszokott elrettentő egészségügyi figyelmeztetéseket helyezhetik el azokon. A tervek szerint a dobozok egyszerűek és színtelenek lesznek.

A szigetország lesz az első Európában, amely ilyen erős szabályozással lép fel a dohányzás ellen. Ausztrália jövőre tervezi életbe léptetni hasonló törvényét, míg az Európai Parlament is tervezi, hogy követi a példát.

A honatyák azt várják a szigorításoktól, hogy a leszokók megcsappant száma újra nagy méreteket ölt. A statisztikák szerint ugyanis egyre kevesebben teszik le a cigit. Úgy vélik, hogy egy általános és egyszerű csomagolás miatt a dohányipari termékek kevésbé lesznek vonzóak a fogyasztók számára, pláne ha grafikai elemek helyett orvosi tények lesznek látatók rajtuk.

Ez egy újabb lépés a cigarettagyárak elleni inkvizícióban, mely már magában foglalja a dohánytermékek reklámtilalmát, a sportesemények szponzori státuszából való kiközösítést és a dohányzási tilalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.