Kezd terjedni...

Kínai cigaretta: háromszoros rákkeltő hatás

Komoly mérgezési veszélyt jelentenek az egyre szélesebb körben vásárolható kínai cigaretták. E termékek háromszor annyi potenciálisan rákot okozó nehézfémet tartalmaznak, mint a kanadai termékek.

2011.01.12 17:00mindennapi.hu

A kínai cigaretták háromszor annyi potenciálisan rákot okozó nehézfémet tartalmaznak, mint a kanadai termékek – derül ki egy vizsgálatból, melyet 13 kínai cigarettamárkával végeztek.

E dohányárukban kiemelkedően magas az arzén, az ólom és a kadmium szintje, melyek szervezetbe kerülése a dohányzás közismert rizikótényezője. A dohánynövény sok más mérgező anyag mellett jelentős mennyiségben gyűjti a kadmiumot, így a dohányosok, de még a passzív dohányosok szervezetébe is sok kadmium kerülhet.

Erős dohányosok esetében elérheti ennek aránya elérheti a napi 20-50 mg mennyiséget is, ami a WHO egyik speciális kiadványa szerint már komoly mérgezési veszélyt jelent.

Számos felmérés alapján megállapítható, hogy a dohányosok szervezetében magasabb koncentrációban mutatható ki a két legtoxikusabb nehézfém: a kadmium és az ólom.

Ezek a fémek felhalmozódnak a szervezetben és súlyos károkat okoznak az anyagcsere-folyamatokban.

Számos kutatás folyt a dohány növények toxikus fémiontartalmával kapcsolatban.

Figyelemre méltó MacLean kísérlete, aki 10 különböző növény kadmiumfelvételét vizsgálva megállapítja, hogy bár a növények általában a felvett anyagot a gyökérben halmozzák fel, a dohánynövény több kadmiumot koncentrál a leveleiben. A cigarettagyártásban pedig épp ez a növényi rész játszik szerepet.

Megfigyelték azt is, hogy a dohánynövény az ólmot is nagyobb mennyiségben képes felvenni, anélkül, hogy mérgezési tünetek jelennének meg. A talaj ólomtartalma és a dohánylevél ólomtartalma között exponenciális kapcsolat mutatható ki.

Az abszorbeált ólom jelentős része a levelekben rakódik le, ahol gátolja a fotoszintézist és a légzést. A kadmium abszorbciója és visszatartása szoros kapcsolatban van a szervezet vas-státuszával.

Kimutatták, hogy a kor előrehaladtával a szervezet vastartalékai csökkennek, ezzel ellentétben nő a kadmium felvétele.

Terjed a kínai cigaretta

Kína ad otthont a világ legnagyobb cigarettagyártójának, a Kínai Nemzeti Tobacco Company-nak (CNTC), mégis keveset tud a nyilvánosság a kínai cigarettákról.

Pedig a CNTC kiemelt törekvése, márkáinak ismertebbé tevése és exportálása. A kereskedők és bevándorlók illegális importja révén a kínai cigaretták immár feltűnhetnek bárhol a világon.

Magyarországon évente 28-30 ezren halnak meg – egy kisvárosnyi ember – a dohányzás okozta valamilyen betegségben, 2300-an pedig passzív dohányosként, azért, mert kénytelenek mások füstjét belélegezni. A vizsgálatok kiterjedtek a dohány károsanyag-tartalmának mérésére. Mindennek elvégzéséhez a cigarettákat Kína hét különböző városában vásárolták.

A dohányfüstben átlagosan 0,82 mikrogramm arzént, 3,21 mikrogramm kadmiumot és 2,65 mikrogramm ólmot találtak. Ezek az értékek aggasztóan magasak, háromszor masabbak, mint a nyugati országokban forgalmazott termékek értékei.

A CNTC cigarettáinak kátránytartalma azonban az utóbbi években csökkent. Hasonló folyamat részesei, mint ami az 1970-es évektől az 1990-es évekig végbement a nyugati országokban. Itt jelentős választéka alakult ki az úgynevezett alacsony kátránytartalmú cigarettáknak, e termékek a fogyasztók egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos aggodalmai miatt születtek.

Egyelőre csak remélni lehet, hogy a jelenleg rendkívül magas rákkeltő nehézfémtartalom is a fejlett országokban forgalmazott cigaretták szintjére fog csökkenni, és a kínai termék fogyasztása nem jelent majd halálos kockázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.