Egy fehérje járul hozzá a nagyobb halálozáshoz?

Megvan: ezért terjed tovább a mellrák...

A Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársai felfedeztek egy fehérjét, mely hozzájárul a daganatsejtek terjedéséhez, drámaian növelve a halálozást.

2011.02.28 12:45medipress.hu

Régóta ismert, hogy az immunrendszer reakciójának jelenléte befolyásolja a daganatos betegség kimenetelét. A Nature február 16-i számában megjelent tanulmány szerint a szabályozó aktivitású T-sejtek jelenthetik a jelenség kulcsát.

A kutatók megállapították, hogy emlőrákos kísérleti egerekben a RANKL nevű gyulladásos fehérje emelkedett szintje mellett sokkal valószínűbb, hogy tüdőáttétek jönnek létre.

A megnövekedett RANKL forrásai a szabályozó T-sejtek voltak, azonban a tumorba juttatva a szintetikus RANKL is hasonló hatásúnak bizonyult. A kutatók valószínűsítik, hogy a RANKL azokat a mechanizmusokat gátolja, melyek a szervezetben a daganatos terjedés kivédéséért felelnek.

A RANKL egy igen jól ismert szereplő, mely számos csontdegenerációs betegségben részt vesz, például a reumatoid izületi gyulladás, illetve a csontáttétek kialakulása során érintett. 2010 júniusában az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) jóváhagyta az első RANKL-gátlót szert, melyet menopauzát követően lehetne alkalmazni a csontritkulás kivédésében.

Más tanulmányok a RANKL progeszteron-függő mellrákok kialakulásában játszott szerepét vizsgálták. Ismert, hogy a progeszteron-tartalmú készítmények, például a fogamzásgátlók növelik az emlőrák kialakulásának kockázatát, azonban a RANKL gátlása képes volt kivédeni ezt a hatást.

Összevetve jelen tanulmánnyal, a RANKL-t gátló szerek mind a betegség kezdeti stádiumában, mind később, a terjedés megakadályozásában bevethetőek lennének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.