Halál marad a gyógymód után?

A hormonterápia növeli a mellrák halálozási kockázatát

A kombinált hormonpótló tablettát szedő nők között többnél alakult ki előrehaladott rák, és nagyon valószínűséggel haltak meg a betegség miatt, mint placebót szedő társaik - közölték kedden amerikai kutatók.

2010.10.20 18:27MTI

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány elsőként számolt be a hormonpótló kezelésben részesülő nők melldaganat miatti halálozásának nagyobb kockázatáról. Sőt, az eredmények ellentmondanak korábbi tanulmányoknak, melyek azt jelezték, hogy az ilyen kombinált szereket szedő nőknél előforduló melldaganatok kevésbé agresszívak és könnyebben kezelhetők.

"A két éve fennálló elképzeléssel szemben, mely szerint az ösztrogénnel és progeszteronnal kapcsolatban lévő rákok kedvező kimenetelűek és nem okoznak különösebb problémát, mi éppenséggel azt mutattuk meg, hogy összefüggésben vannak a mellrák miatti halálozás emelkedett kockázatával" - mondta Rowan Chlebowski kutatásvezető, a Los Angeles-i Bioorvosi Kutatóintézet munkatársa.

A megállapításokat egy 11 éven át tartó követéses vizsgálat adataiból vonták le. A Women's Health Initiative elnevezésű tanulmányban 2002-ben úgy találták, hogy azok a nők, akik ösztrogént és progeszteront együttesen szedtek legalább öt évig, nagyobb arányban betegedtek meg petefészek- és mellrákban, illetve kaptak szélütést.


A kutatócsoport most 12 ezer nő adatait elemezve azt találta, hogy a hormonpótló terápiában részesülő nők közül kétszer többen haltak meg mellrák miatt, mint a placebót szedő nők közül: az egyik csoportban évente 2,6 tízezrelék volt az arány, míg a másikban 1,3 tízezrelék.

A hormonpótló terápián lévő nők csaknem 24 százalékánál jelentkezett áttét a nyirokcsomókban, míg a másik csoportban lévő melldaganatos nőknél 16 százalék volt ez az arány.

A tanulmányba bevont nők átlagos életkora 63 év volt.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az eredmények mást mutathatnak azoknál a nőknél, akik közvetlenül a menopauza elején kezdik a hormonpótlást és azoknál is, akiknél másfajta hormonkezelést alkalmaznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.