Egyre népszerűbb az orális aktus

Rákot okozhat az orális szex?

Az elmúlt időszakban a tudósok szerint a középkorú és a fiatal felnőttek esetében jelentősen megemelkedett a fejen és nyakon kialakuló rákos elváltozások néhány fajtájának előfordulása.

2011.01.28 08:06drinfo.hu

Ez a tendencia pedig számos szakember szerint összefüggésbe hozható azzal, hogy az elmúlt néhány évtizedben egyre népszerűbbé vélt az orális szex.

A fejen és a nyakon kialakuló daganatos elváltozások egy részét ugyanis a humán papillomavírus (HPV) okozza, ami szexuális úton terjed.

Az adatok pedig azt bizonyítják, hogy az orális szex során fokozottan nagy az esély arra, hogy a fertőzés átterjedjen egyik emberről a másikra – írja a New England Journal of Medicine.

Annak ellenére, hogy a fejen és nyakon kialakuló tumorok előfordulása az elmúlt évtizedben átlagosan csökkent, a mandulán és a nyelv tövén kifejlődő rákos elváltozások egyre gyakoribbak.

Márpedig akiknél ilyen gond jelentkezik, azoknak körülbelül a 60-70 százalékánál pozitív lesz a HPV-szűrés is - mondta dr. Wlliam Lydiatt.

Egyes szakértők szerint azonban az orális szex és a rákos megbetegedések közötti kapcsolat bár nem lehetetlen, azért bizonyos mértékben spekulatív is.

Az ilyesfajta elváltozásokat ugyanis véleményük szerint a normál közösülés során szerzett HPV-fertőzés is okozhatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.