Betegségek kockázata csökkenthető vele

Egészséges táplálkozás = hosszabb élet

Ma a legtöbb ember szív- és érbetegségben vagy rosszindulatú daganat következtében hal meg.

2011.01.06 11:00MTI

Egészséges étkezéssel ezek kockázata jelentősen csökkenthető - igazolta egy tanulmány, melyet a Journal of the American Dietetic Association közölt.

Amy L. Anderson és munkatársai azt vizsgálták, hogy azok a 70-79 éves, jó életminőségű amerikaiak hogyan táplálkoztak, igaz-e a dietetikusok elmélete, hogy várható életkilátásaink szempontjából alapvetően fontos, mit eszünk.

A tanulmány elején hangsúlyozzák, hogy ez fontos kérdés, mivel világszerte 2030-ra 973 millió 65 év feletti él majd a Földön. A vizsgálatba bevont 3075 idős ember etnikailag jól reprezentálta az egész emberiséget.

A kutatók összesen 108 féle élelmiszer fogyasztásáról gyűjtöttek adatokat, ennek alapján a vizsgálati alanyokat hat csoportra osztották.

Az első csoport egészségesen étkezett, ami a jelenleg elfogadott elvek szerint sok gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, baromfi és hal fogyasztását jelenti.

Ezenfelül az alanyok csak minimálisan fogyasztottak vörös húsokat, édességeket, magas kalóriatartalmú italokat és az ételhez bármilyen formában hozzáadott zsiradékot.

A második csoportba tartozók két százalékosnál zsírosabb tejkészítményeket, fagylaltot fogyasztottak, ritkán fogyasztottak rizst vagy baromfit.

A húsevő csoport tagjai a sok húson kívül főleg készételt és alkoholt fogyasztottak. A negyedik csoport az édességkedvelőké, az ötödik a fehérkenyér rajongóié.

Az egészséges koszton élőkhöz képest az elsősorban zsíros tejtermékeket kedvelők halálozási kockázata 40 százalékkal nagyobb volt, de az édességkedvelők ebben a korcsoportban ugyancsak 37 százalékkal nagyobb kockázatúnak bizonyultak.

Nem jelentett mérhető hátrányt azonban, ha valaki a reggelt valamilyen cereáliával kezdte, vagy mindig fehér kenyérféléket fogyasztott.

"Azok az idős emberek, akik egészségesen étkeznek (sok gyümölcs, zöldség, teljes őrlésú gabonafélék, sovány tejtermékek, baromfi és hal), hosszabb életre számíthatnak, mint a többiek" foglalta össze a vizsgálat vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.