A panaszok ellen sokat tehetünk

Migréntől szenved? Figyeljen oda a táplálkozásra

A melegfrontok idején a te életedet is megkeseríti a migrén, ami akár napokig is elhúzódhat? A panaszok ellen sokat tehetsz, ha a tányérodra kerülő ételeket helyesen válogatod össze.

2010.08.03 08:57ma.hu

Nem mindegy, hogy milyen összetevőket zársz ki étrendedből, a legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan javasolt sajtok, csokoládék és alkoholos italok mellőzése sem jelent mindenki számára garanciát a rohamok elkerülésére.

Nyáron gyakoribb panasz

A nyári forróság mellett a migrénes fejfájás kiváltó oka lehet a fáradtság is. Nem ritka az sem, hogy a migrénre hajlamos személyeknél a tünetek épp a mindennapi rutinból kiszakadva, a szabadság ideje alatt jelentkeznek. A kínzó panaszok elsősorban a nők életét nehezítik meg, a fejfájás ezen típusa ugyanis gyakran jelentkezik a menstruációs ciklus vagy hormonális változások hatására is. Gyógyszerek és életmódváltás A migrén korszerű orvostechnikai eszközök segítségével vizsgálható. Ha erős fejfájással keresed fel az orvosodat, ennek okainak felderítése során első körben rendszerint neurológushoz fog küldeni, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat.

A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is. Ezután rendszerint megelőzésre és a rohamok esetén alkalmazandó, specifikusan migrénellenes gyógyszereket írnak fel

. A migrénes panaszok kezelésében bizonyos esetekben a relaxációs technikák, a rendszeres fizikai aktivitás, az elegendő alvás és a megfelelő étkezés is segíthet.

A migrént kiváltó ételek kapcsán a legtöbben a csokoládéra, a sajtra és az alkoholos italokra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a felsoroltak elkerülése mindenki számára megoldást jelent.

Több kutatás is rávilágított már a táplálkozás és a migrénes panaszok közti összefüggésre, egy tanulmány pedig a fejfájás és az ételintolerancia kapcsolatára hívja fel a figyelmet.

A vizsgálatok alapján ugyanis az ún. immunmodulált ételintolerancia adhat magyarázatot arra a kérdésre, hogy egyéntől függően milyen ételek fogyasztása okozhat rohamokat. A közölt kutatásban egy évek óta fejfájásos panaszokkal küzdő nőt is vizsgáltak, akinél az addigi eredmények alapján a tüneteket a gyermeke születését követő hormonális változásoknak tulajdonították. A teszt eredményei azonban azt mutatták, hogy panaszait valójában a búza, illetve a tehén- és szójatej fogyasztása okozta.

A felsorolt összetevőket tartalmazó ételeket elhagyva a hölgy panaszai napokon belül enyhültek, majd végül teljesen megszűntek. Fontos megjegyezni, hogy itt sem a „klasszikus tiltólistás” ételek kerülése hozott javulást.

Általánosítás helyett tehát neked is célszerű utánajárni, pontosan milyen összetevőktől kell tartózkodnod annak érdekében, hogy a panaszok enyhüljenek, esetleg végleg elmúljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.