Az egészséges táplálkozás néhány alapelve

15 jó tanács a gyerekek táplálásához

Miután az bölcsődékben és az óvodákban és az iskolákban javában tart a nyári szünet, a gyerekek napi menüjének összeállítása és maga az etetés is ránk hárult.

2010.08.10 16:00ma.hu

Összeállításunkban ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy az étrend megalkotásában érvényesüljön az egészséges táplálkozás néhány alapelve.

1. Ne mutassuk ki elkeseredésünket és lehangoltságunkat a kicsi étvágytalansága miatt, és ne unszoljuk, erőltessük az evést. Ha valamit különösen nem szeret a gyerek, ne erőltessük, hanem próbáljuk meg hasonló tápértékű élelmiszerrel, étellel kiváltani.

2. Vonjuk be a gyereket a vásárlásba és az ételek elkészítésébe. Ezáltal játékos formában ismerkedik meg a különböző élelmiszerekkel és a „saját” főztjét szívesebben is fogyasztja el.

3. Az étrend kétharmad részben tartalmazzon teljes értékű gabonából készült termékeket (pl. rizst vagy tésztát) egyharmad résznyi finomított termék mellett – ezzel segítheti a hántolatlan gabonafélék megkedvelését!

4. A tésztát ne mindig paradicsomszósszal, hanem többféleképpen is tálalja, például zöldségekkel vagy zöldségből (pl. póréhagymából, sárgarépából, cukkiniből,gombából vagy más, az évszaknak megfelelő zöldségféléből) készült mártással, esetleg vörös lencséből készült szósszal és kecskesajttal – legyen ötletes!

5. Kísérletezzen új változatokkal: a burgonyához egynegyed részben keverjen összetört főtt zöldségeket – sárgarépát, karfiolt, sütőtököt, csicsókát vagy karalábét.

6. Készítsen krumpli-pizzát: a burgonyapürét keverje össze tojással és kevés reszelt sajttal, ebből csinálja meg a pizza alapját, majd tegyen rá különböző zöldségféléket!

7. A rizst ne csak külön kínálja, készítsen belőle rizottót zöldségdarabkákkal, például borsóval, piros vagy fehérpaprikával, cukkinival.

8. A szendvicseket készítse kétféle kenyérből: a szendvics egyik fele legyen fehér, a másik teljes őrlésű kenyér.

10. Süssön ki tököt vagy más zöldségeket a sütőben, majd tálalja azokat alacsony zsírtartalmú joghurtból és friss zöldfűszerekből (pl. bazsalikomból) készült mártással.

11. A zöldségeket gőzölje vagy melegítse azokat mikrohullámú sütőben! Kisütheti a zöldségeket olajban is, de ekkor bánjon takarékosan az olajjal! A zöldségeket csak addig főzze, amíg éppen megpuhulnak! Ha konzervzöldséget használ, mikrohullámú sütőben melegítse meg – először melegítse fel a konzerv levét, majd ebbe keverje bele a zöldséget! Ha fagyasztott zöldséget használ, főzés előtt ne olvassza ki a zöldséget!

12. A kisgyermekek szeretik a nyers és a hideg zöldségeket, pl. uborkát, paradicsomot, sárgarépát. Könnyebben meg tudják enni ezeket, ha az kis darabokra van szeletelve – pl. ha falatkákat készítünk belőle. Ezekhez kínáljon alacsony zsírtartalmú joghurtból készült mártást!

13. A joghurtot kínálja kockára vágott friss gyümölccsel és reszelt csokoládéval! Rétegezzen egymásra egy üvegpohárba alacsony zsírtartalmú joghurtot és friss gyümölcsből (pl. sárga- vagy őszi barackból, szilvából) készített, kevés mézzel megédesített pürét!

14. Keverjen össze fele-fele arányban joghurtot túróval! Adjon hozzá friss reszelt gyümölcsöt, majd fagyassza le az édességet, és tálalja hidegen!

15. Kínáljon minél kevesebb húsból előállított készterméket – virslit, kolbászt vagy csibefalatot! Ezek általában sok zsírt és sót tartalmaznak. Kínáljon több halat, főleg omega 3 zsírsavakban gazdag halféléket (pl. lazacot, makrélát, friss tonhalat és heringet)! Készítsen halfalatkát vagy halrudacskát a halból, és tálalja azt alacsony zsírtartalmú joghurtból és friss zöldfőszerekből készült mártással!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.