A szexuális funkció módosul

A táplálkozás és az elhízás összefügghet a szexuális magatartásunkkal?

Anekdotikus formában a táplálkozás és a szexuális magatartás összefüggését évezredek óta említik. A Biblia, valamint a régi keleti és európai források számos ételről állítják, hogy a szexuális funkció módosul hatásukra.

2010.11.10 17:00napidoktor.hu

A tradicionális hazai néptáplálkozás is több növény kedvező hatását feltételezi.

A szakirodalom ugyanekkor a gyógyteák fokozott ellenőrzését javasolja esetleges nehézfémsó tartalmuk miatt. A bizonyítékokon alapuló orvoslás szigorú kritériumai alapján azonban ezeknek a reménykeltő tápanyagoknak vagy ételeknek hatását kétkedéssel kell fogadjuk.

A táplálkozás és az elhízás Ugyanekkor egyértelmű, hogy az energiagazdag étkezés vagy táplálkozás akut, illetve krónikus hatása egyaránt előnytelen.

A gasztrointesztinális rendszert túlterhelő étkezés még alkohol fogyasztása mellett sem fejthet ki ingerlő hatást, a zsiradékban gazdag étrend pedig vaszkuláris hatásai miatt jelent hátrányt. A pozitív energiamérleg hatására kialakult elhízás többféle módon károsíthatja a szexuális magatartást.

Az endotél rendszer lokális károsodása, az erőnléti állapot gyengülése, az endokrin rendszerre kifejtett hatás, kísérőbetegségek kialakulása, illetve a kezelésre felhasznált gyógyszerek mellékhatásai egyaránt előnytelen irányba módosítják a szexuális aktivitást.

További problémát jelentenek az elhízott nők pszichológiai problémái, amelyek az aktivitást gátolják, bár a szubkután zsír felszaporodása védőfunkciót is jelenthet a nem kívánt szexuális közeledés ellen.

Ugyanekkor a nagy volumenű zsírpárnák mechanikus akadályt is képezhetnek.

A táplálkozás és az elhízás

A rendellenes szexuális magatartás is együtt járhat elhízással vagy túlsúlyos állapottal, amint ezt a leszbikus és biszexuális nők vizsgálatai mutatják.

A pszichológiai problémák markáns jelentkezése extrém obéz nőkön észlelhető, amely a bariatrikus műtét után létrejövő testsúlycsökkenéssel jelentős mértékben javulhat.

Az erektilis diszfunkció javulása elhízott férfiak jelentős testsúlycsökkenése és a hormonszintek normalizálódása után sem általános.

Obéz férfiak és nők szexuális magatartásának gyógyszeres kezelése sem tekinthető lezárt kérdésnek. A megfelelő életmód kialakítása alapvető jelentőségű a szexuális magatartás zavarainak megelőzésében és kezelésében. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.