Milliárdok kellenek a fertőzés megállítására

A következő 5 évben 10 millióan halhatnak meg tuberkulózisban

A Stop TB Partnership arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a betegség leküzdésére szolgáló nemzetközi finanszírozást nem növelik, a következő öt évben tízmillióan halhatnak meg tuberkulózisban.

2010.10.17 18:19medipress.hu

A kormányokat, nonprofit szervezeteket, vállalatokat és nemzetközi szervezeteket tömörítő szövetség úgy véli, 47 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy mostantól 2015-ig ötmillió életet lehessen megmenteni, köztük kétmillió nőt és gyermeket.

A szervezet szerint évente kilencmillióan fertőződnek tuberkulózissal, főként a fejlődő országokban. A legtöbb eset Ázsiában (55 százalék) és Afrikában (30 százalék) következik be, közülük India és Kína önmagukban az összes eset 35 százalékáért felelős. "2011-2015 Nemzetközi Terv a TBC Megállítására" című jelentésében a szervezet arról számolt be, hogy évente közel kétmillióan halnak meg a fertőző tüdőbetegségben, pedig az esetek többsége gyógyítható lenne.

37 milliárd dollárra lenne szükség a Pertnership tervének kivitelezéséhez, és 10 milliárd dollárra egy oltóanyag, új gyógyszerek és hatékonyabb szűrővizsgálatok kifejlesztésére. "Amennyiben a terv kivitelezéséhez szükséges 37 milliárd dollárt mozgósítani tudjuk, jelentős előrelépéseket érhetünk el" - állítják a szakértők. "A terv öt évében körülbelül ötmillió életet menthetünk meg, több mint kétmillió nőt és gyermeket beleértve."

A Partnership az erőfeszítések megkettőzésére szólított fel a legsérülékenyebb páciensek megsegítése érdekében: a TBC-vel fertőződő évi több mint 900 ezer HIV-pozitív beteg, valamint a 4-500 ezer többszörösen gyógyszerrezisztens TBC-vel fertőződő beteg támogatására. A szervezet szerint a TBC-vel érintett országoknak a következő öt évben 23 milliárd dollárt kellene előteremteniük, de még így sem lesznek képesek teljes mértékben finanszírozni a betegség elleni küzdelem költségeit.

Arra kérik a gazdag országokból származó nemzetközi adományozókat, hogy a következő öt évben adjanak évi 2,8 milliárd dollárt a hiány kiegészítése érdekében. "A politikai elköteleződés, a járvánnyal sújtott és az adományozó országoktól származó pénzügyi támogatással együtt, elengedhetetlen feltétele a TBC visszaszorításáért folytatott globális küzdelemnek" - állítja a nemzetközi koalíció.

A Partnership elmondta, hogy a finanszírozás az elmúlt öt évben visszaesett, ezért kompenzálni kell a 2006. és 2010. között kialakult kilenc milliárd dolláros hiányt is. A tuberkulózis a levegő útján terjedő bakteriális fertőzés. Egyetlen fertőzött beteg évente 15 további embernek adhatja tovább a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.