Tbc-s lett egy 29 éves asszony

Február végén kötelező tüdőszűrés kezdődik Faddon

Február 25-től március 9-ig kötelező és ingyenes tüdőszűrést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Faddon, a tisztiorvosi szolgálat és az önkormányzat erről kedden hirdetményben tájékoztatta a Tolna megyei település lakosságát.

2010.02.09 16:45MTI

A vizsgálaton a 14 évesnél idősebb lakosoknak részt kell venniük; az ennél fiatalabbak esetében hatékony az újszülöttkori BCG-oltás, ezért a gyermekközösségekben nem szükséges a szűrővizsgálat - közölte az ÁNTSZ a tájékoztatóban, amelyet szerdán minden faddi otthonba eljuttatnak.

A szűrést azt követően szervezik meg, hogy a községben egy 29 éves asszony tbc-ben megbetegedett, tizenkét hozzátartozóját, köztük kilenc gyermeket tbc-fertőzés gyanújával kórházban vizsgálnak. A szekszárdi tüdőgondozó a múlt héten hatvan faddi lakost vizsgált meg, az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a hazabocsátott emberek egészségesek. A szűrést azért tartják február 25-től, mert a kórokozó szervezetbe jutása és a tünetek kialakulása között hetek, hónapok telnek el - olvasható a tisztiorvosi szolgálat felhívásában.

A betegséggel kapcsolatban az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra: a környezetet az a tbc-s beteg fertőzi meg, akinek a köpetéből közvetlenül kimutatható a baktérium.

A fertőzésveszély kapcsán a szekszárdi Balassa János Kórház az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem jelent számottevő kockázatot, ha valaki átmenetileg egy légtérben tartózkodik egy tuberkulózis (tbc) baktériummal fertőzött személlyel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.