Egy hétgyermekes asszony betegedett meg

ÁNTSZ: tbc-járványveszély van Faddon

A tisztiorvosi szolgálat szerint járványveszély van Faddon, ahol egy hétgyermekes asszony betegedett meg tbc-ben; a községben mintegy ötven ember szűrését rendelte el a közegészségügyi hatóság, míg az önkormányzat hét gyermeket eltiltott az iskolalátogatástól.

2010.02.03 19:09MTI

A szekszárdi tüdőgondozó intézet vezetője, Gagyi Emma az MTI-nek elmondta: jelenleg két faddi nőt ápolnak a szekszárdi kórházban, a családanyát tbc-vel kezelik, egy rokona esetében még nem bizonyosodott be a fertőzés.

László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa az eset kapcsán közölte: az ÁNTSZ járványügyi kivizsgálást rendelt el. Mintegy ötven embert kerestek meg, akik közvetlen kapcsolatban álltak a beteggel, és határozatban kötelezték őket a szűrővizsgálatra - mondta a tisztiorvos. Ennek végrehajtása húzódott el múlt hét csütörtöktől, mert vita alakult ki arról, hogy az ÁNTSZ-nek kell-e szállítania az érintetteket.

Végül e hét keddjén a község önkormányzata szállítatta be a vizsgálatra az embereket. Az MTI kérdésére László Eszter elmondta: Faddon tbc-járványveszély van, "de az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ne alakuljon ki járvány".

Az, hogy más is megfertőződött-e, pénteken derül ki. Hozzátette: ezt követően a településen teljes lakossági szűrővizsgálatot szerveznek. Fülöp János, a község független polgármestere az MTI-nek elmondta: a beteg családjához tartozó hét gyermeket a szűrővizsgálat eredményéig eltiltották a iskolába járástól. A falu vezetője beszámolt arról is, hogy mivel roma családról van szó, előfordul, hogy egy-egy üzletben rászólnak roma emberekre: ne nyúljanak az árukhoz. Ebből konfliktusok alakulhatnak ki - hívta fel a figyelmet.

A polgármester szerint azért is húzódott a szűrés, mert az apa, bár kétszer is kapott önkormányzati segélyt, nem vitte el a gyerekeit a vizsgálatra, és aggodalomra adott okot, hogy a beteg - elhagyva a kórházat - többször is hazament Faddra.

Fülöp János úgy vélte, nem megnyugtató, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a fertőző betegeket nem lehet kötelezni a gyógykezelésre. A tiszti főorvos ennek kapcsán közölte: ha valaki a határozat ellenére nem megy el a szűrésre, pénzbírságot szabhat ki az ÁNTSZ, majd a rendőrség segítségét kérheti a szállításhoz. Erre ezúttal nem volt szükség - jegyezte meg.

A szakember tájékoztatása szerint 2010-ben várhatóan kötelezővé teszik a tüdőszűrést Tolna megyében, miután tavaly csaknem megkétszereződött a tbc-s betegek száma. A szekszárdi tüdőgondozó adatai szerint 2009-ben a megyében 21-en betegedtek meg fertőző tüdőgümőkórban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.