A tudósok nagy reményeket fűznek hozzájuk

Újfajta antibiotikumok a tbc és egyéb bakteriális fertőzések ellen

Egy újfajta antibiotikumhoz nagy reményeket fűznek a tudósok a gyógyszerrezisztens tuberkulózis és más bakteriális fertőzések kezelése terén - jelentették be csütörtökön, egy úttörő tanulmányban.

2008.10.22 20:00medipress.hu

A Cell című orvosi folyóirat október 17-i számában kutatók azt írták, felfedeztek három, a természetben is előforduló antibiotikus hatású anyagot, ezeket új gyógyszerek előállításához lehet majd használni egy, „más baktériumok ellen indított kémiai háborúban”.

Az áttörés különösen a tuberkulózis elleni harcban jelentős, mivel manapság a világon minden harmadik ember hordozza a baktériumot, amely a ma használatos antibiotikumokkal szemben egyre inkább rezisztens lesz.

Az újfajta antibiotikum ráadásul egy olyan kezelést kínál, mely a jelenlegi, néha fél évig is eltartó kezeléseknél lényegesen rövidebb.

„A tbc terápiájának Szent Grálja a terápia időtartamának csökkentése hat hónapról két hétre – ezáltal olyan lenne a kezelés, mint a többi bakteriális fertőzésben” – mondta el Richard Ebright, a kutatást végző Rutgers Egyetem Howard Hughes Intézetének vezető tudósa.

„A zömében a harmadik világ országaiban előforduló betegség hat hónapig tartó kezelése során a logisztikai problémák miatt a terápia végigvitele probléma lehet, így kútba eshet az egész kezelés. Ám amennyiben a terápia csak két hétig tart, ez könnyebben kivitelezhető és a betegséget ki lehet kezelni.”

Az áttörés épp egy olyan időben következett be, amikor világszerte az összes haláleset körülbelül negyede baktériumok okozta betegségek miatt történik, azonban a kórokozók egyre ellenállóbbak lesznek az elérhető antibiotikumokkal szemben.

„Hat évtizedig az antibiotikumok voltak a bástyáink a baktériumok okozta fertőzésekkel szemben” – nyilatkozta Ebright. „Most ez a bástya összedőlni látszik. Sürgősen szükségünk van új antibiotikumokra és új célpontokra a kutatások során.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.