A migránsok is kapjanak egészségügyi ellátást!

Előzzük meg az AIDS, TBC vagy különböző trópusi betegségek terjedését

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint minden migráns számára biztosítani kellene az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a közegészségügyi veszély csökkentése érdekében.

2010.05.27 16:22MTI

"A migránsok többsége egészségesen érkezik, ám egy részüknek szerepük lehet az AIDS, a TBC terjedésében vagy különböző trópusi betegségek behurcolásában" - mondta az országos tiszti főorvos csütörtökön Pécsett, az egyetem által rendezett 3. Európai Migrációs Egészségügyi Konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Falus Ferenc utalt rá: évente 150-200 ezer migráns érkezik Magyarországra. Többségük egy éven belül továbbutazik, de emelkedik azok száma, akik úgy döntenek, hogy itt kívánnak letelepedni. Hangsúlyozta, hogy az elfogott, befogadó állomásra kerülő illegális határátlépők, és azok a migránsok, akik munkát vállalnak, illetve tudnak magyarul, jelenleg hozzájutnak az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Közegészségügyi szempontból veszélyt főként az illegálisan, érvényes okmányok nélkül érkező, itt élő, magyarul nem beszélő családtagjaik jelenthetik, akik nem tudják, vagy a lebukástól félve nem merik igénybe venni az orvosi ellátást. Előfordulhat, hogy gyerekeik még a kötelező védőoltásokat sem kapják meg. "Fontos lenne, ha az illegális migráció büntetésének a jövőben nem lenne része az egészségügyi ellátás elvesztése" - mondta az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc úgy vélte: a megoldás nem az állam, hanem elsősorban civil szervezetek feladata lenne, melyek munkájukhoz központi forrásból kaphatnának támogatást.

A csütörtökön kezdődő, migránsok egészségével, egészségügyi ellátásával foglalkozó pécsi konferencián mintegy kétszáz kutató tanácskozik és vitázik a folyamatosan növekvő bevándorlással kapcsolatos új kihívásokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.