Az AIDS elleni vakcina kifejlesztése közel van?

A veszettség elleni védőoltás vezethet az AIDS vakcina kifejlesztéséhez

A Thomas Jefferson Egyetemen kutató Matthias J. Schnell és munkatársai egy lépéssel közelebb kerültek az AIDS ellen védő vakcina kifejlesztéséhez.

2009.12.22 10:34medipress.hu

Megállapították ugyanis, hogy egy veszettség vírusalapú vakcina megvédi a majmokat a HIV majmokat fertőző megfelelőjétől, a SIV-től.

A kutatók már korábban bizonyították, hogy a HIV és SIV antigéneket is kifejező veszettség-alapú vakcina védi az állatokat a HIV/SIV kiméra vírustól. Ezúttal attenuált (legyengített) veszettség vírusvakcinát alkalmaztak, hogy kialakítsák a majmok SIVmac251 elleni védelmét. Ez a vírus hasonló betegséget okoz a majmokban, mint a HIV-1 emberekben, továbbá a SIVmac251-gyel való érintkezést követően nehéz megakadályozni az állatok AIDS-szerű betegségét.

A kutatók két stratégiát alkalmaztak: vagy a SIVmac239GagPol-t kifejező rekombináns veszettség vírussal, vagy az előző és a SIVmac239Env-et kifejező veszettség vírus kombinációjával oltották be a majmokat. Mindkét módszer elérte célját: megindult a vírust közömbösítő ellenanyagok termelése, beindult a szintén vírusellenes T-sejt válasz (CD8 pozitív immunsejtekkel), és fokozódott a védettség. Bár a kombinációs módszer a fertőzés után közvetlenül hatott, alkalmazása hosszú távú előnyökkel nem járt.

Egyelőre még nem sikerült a fertőzést meggátolni, ám a betegség kialakulása ellen már sikerült védelmet létrehozni. A vírusellenes ellenanyagtermelés fokozódása ígéretes előrelépés, vélte Schnell. Az eredményeket a Vaccine tudományos folyóiratban publikálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.