Egyelőre kísérleti jellegű az oltás

Az új AIDS-vakcina valós reményeket kelthet a betegekben

Két ENSZ-ügynökség közös nyilatkozatban jelezte csütörtökön, hogy a thaiföldi kísérleti AIDS-vakcina ígéretes eredményei "új reményt" adtak a betegség elleni küzdelemben, ám további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy máshol is alkalmazható-e ugyanez a védőoltás.

2009.09.24 14:35MTI

Az önkénteseken tesztelt vakcina a Sanofi-Aventis gyógyszergyártó ALVAC nevű kanárihimlő elleni oltóanyagának és a VaxGen által előállított, korábban sikertelen HIV vakcinának, az AIDSVAX-nak kombinációja.

"A tanulmány eredményei - melyek jelentős tudományos előrelépést jelentenek - elsőként szemléltetik, hogy vakcinával meg lehet előzni a HIV-fertőzést a felnőtt átlagnépesség körében, és fontossága igen nagy" - közölte a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek AIDS szervezete, az UNAIDS.

A vakcina 32 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát a mintegy 16 ezer heteroszexuális thaiföldi önkéntes körében, jelentették be amerikai és thaiföldi kutatók szerdán.

Az ENSZ szervezetei közös nyilatkozatukban "mérsékelt védőhatásúként" jellemezték a vakcina hatékonyságát.

"Mindazonáltal ezek az eredmények új reményt csepegtetnek a HIV-vakcina kutatásába, és azt ígérik, hogy egy biztonságos és nagy hatékonyságú HIV vakcina állhat azok rendelkezésére szerte a világon, akiknek a leginkább szüksége van rá" - szól a nyilatkozat.

Az ügynökségek hozzáteszik, még kérdéses, vajon a világ más részein is használható-e ugyanaz a két összetevő, melyekből a mostani kombinált vakcina áll, mert az emberek genetikai háttere és a vírus altípusai területenként jelentős eltérést mutatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.