Még az AIDS-nél is durvább

Minden ötödik gyermekhalálért a hasmenés okolható

Minden ötödik gyermekhalálért a hasmenés okolható, amely több gyermeket öl meg világszerte, mint az AIDS, a malária és a kanyaró együttvéve - írta a The Lancet című brit orvosi folyóirat.

2009.10.15 10:38MTI

A szaklap szerint a fejlődő országokban hasmenést szenvedő gyerekeknek csak a 39 százaléka kapja meg az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt kezelést. Az elérhető adatok azt mutatják, hogy a helyzet 2000 óta nem javult.

A megelőzés érdekében - a kanyaró elleni oltás, a hozzáférhető ivóvíz és a szoptatás terén - ugyanakkor történtek előrelépések. Az UNICEF és a WHO a közelmúltban kezdeményezte, hogy a nemzeti immunizációs programokba vegyék be a rotavírus elleni oltást is. Ez a súlyos kiszáradást és hányásos-hasmenéses betegséget okozó vírus tehető felelőssé világszerte az öt év alatti gyermekek hasmenés miatti kórházi kezelésének 40 százalékáért. A két szervezet közösen kezelési és megelőzési stratégiát is felállított, felhívva a figyelmet a gyerekek folyamatos táplálásának szükségességére.

A megelőzés szempontjából fontosnak nevezték a védőoltásokhoz való hozzájutást, a szoptatást, a szappannal történő kézmosást, a vízminőség és javítását - beleértve a víz megfelelő tárolását és otthoni kezelését -, továbbá a csatornázást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.