Mitől gyorsul fel a bélmozgás?

Miért okoz hasmenést az idegesség?

Stresszes helyzetekben sokan tapasztalják, hogy az átlagosnál gyakrabban kell kimenniük, sürgető székelési ingert éreznek, és ilyenkor székletük hígabb is. Krónikusan szorongó személyeknél minden egyéb azonosítható ok nélkül tartós hasmenéses állapot is kialakulhat.

2008.03.06 08:21National Geographic

A jelenség elsőre meglepő, hiszen az idegesség, szorongás, stressz hatására az úgynevezett szimpatikus idegrendszer aktiválódik, melynek feladata, hogy felkészítse a szervezetet a menekülésre illetve harcra. A fenti érzelmek, indulatok ugyanis pontosan ugyanolyan reakciót váltanak ki a testben, mint a fizikai veszélyforrások, illetve megküzdési helyzetek, például egy vadállat támadása vagy verekedés.

Ilyenkor a szimpatikus idegrendszer segítségével élettani változások jönnek létre: felgyorsul a szívverés, a légzés, emelkedik a vérnyomás, több vért kap a szív és az izomzat, csökken a vérkeringés a bőrben és a zsigerekben. Ez az emésztés sebességének – és a belek mozgékonyságának – csökkenését váltja ki, ami érthető, hiszen a megküzdés szempontjából ezek a zsigeri funkciók másodlagosak. Ha csak a szimpatikus idegrendszer hatását nézzük, mindez megállja a helyét.

Mégis sokak által ismert a sürgető székelési inger illetve hasmenés jelensége is stresszes helyzetekben, ami ennek ellentmond. A jelenség hátterében a szintén stressz hatására felszabaduló, úgynevezett kortikotropin-felszabadító faktor (corticotropin releasing factor, CRF) áll. Ez a faktor a vastagbél receptorait ingerelve fokozza annak mozgékonyságát, és gyakori perisztaltikára (féregszerű mozgás) kényszeríti azt. A CRF hatékonysága olyan erőteljes lehet, hogy még a szimpatikus idegrendszer bélmozgást gátló hatását is ellensúlyozni képes.

Stressz hatására tehát maga az emésztés csökken, hiszen a szimpatikus idegrendszer aktiválódása ennek irányába hat. A gyomor-bélrendszer utolsó szakaszán, a vastagbelekben azonban a CRF hatására fokozódhat a mozgékonyság, ami „kutymorgó” hangok, sürgető székelési inger, és hígabb széklet ürítéséhez vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.