Az arcon is meglátszik, ha valaki alkoholista

Miért lesz az alkoholistáknak borvirágos az arcuk?

Borvirágos arc, borvirágos orr a népies neve annak a jelenségnek, mikor az arc illetve az orr bőrét kis hajszálerek pirosas-vöröses színű hálózata szövi át. Mint ahogy az elnevezés is utal rá, az emberek általában a túlzott mértékű alkoholfogyasztással hozzák kapcsolatba ezt a fajta bőrpírt.

2008.03.03 10:43National Geographic

Az alkoholizmus látható jelei között valóban szerepelhet egyes esetekben az imént leírt bőrterületek hajszálereinek tágulata, az esetek legnagyobb részében azonban az ítélet téves, nem a szeszes italok mértéktelen fogyasztása áll az elváltozás hátterében. Sok borvirágos arcú embertársunk ugyanis egyetlen csepp alkoholt sem fogyasztott élete során.

A betegség neve rosacea, mely főként 30 év felett jelentkezik, és leggyakrabban a nők körében fordul elő. Különböző súlyossági fokozatok ismeretesek: az enyhébb pirulási hajlamtól a kiterjedt gyulladással, csomószerű bőrelváltozásokkal járó, gyakran csúnya, főként az orr anatómiai deformitásait okozó, leginkább férfibetegeket fenyegető változatig sokféle megjelenése ismert.

Lefolyását tekintve az orron, az orcákon, az állon és a szemek körül a bőr vöröses színezetet ölt, égő érzés kíséretében gyulladttá válik. Idővel értágulatok, gyulladásos, gennyet is tartalmazó csomók jelennek meg a faggyúmirigyek környékén, az orron, arcon, nyakon. A kezdetben többnyire csak időszakosan fellépő (órákon, napokon keresztül fennálló), esetenként rohamszerű tünetek az idő előrehaladtával állandósulhatnak.

Sokszor szemészeti tünetek is társulnak, mint pl. szemhéj vagy kötőhártya gyulladás. A kórkép pontos kiváltó oka ugyan nem ismert, számos hajlamosító faktor sikerült azonban azonosítani. Legfontosabb tényező az egyéni hajlam, de a stressz, bizonyos emésztő szervrendszeri gyulladások és fertőzések (pl. Helicobacter pylori baktériumfertőzés, atka), magas vérnyomás, sugárzások (napfény, szolárium), hideg-meleg váltakozás (szauna, légkondicionáló), hormontartalmú gyógyszerek, fűszeres ételek mértéktelen fogyasztása és elhanyagolt bőrhigiéne provokálhatják a tünetek megjelenését.

Oki terápia híján egyelőre csak a tünetek csillapítása lehetséges, ezért meg kell próbálni kiiktatni a kiváltó tényezőket, háttérbetegségeket (pl. antibiotikum terápia). Az apró tágult erecskék lézeres vagy mikrohullámos beavatkozással gyakorlatilag hegek hátramaradása nélkül eltüntethetők. A durvább elváltozások esetleg sebészileg korrigálhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.