Túlérzékenységi reakció a gyermekeknél

Alkohol és a stressz terhesség alatt

Egy majmokkal folytatott kísérlet során nemrég kiderült, hogy fizikai érintésre való túlérzékenység léphet fel azoknak az anyáknak a gyermekeinél, akik terhességük alatt alkoholt fogyasztanak, vagy nagyobb stressznek vannak kitéve.

2008.02.11 17:04MTI

Ez a fajta túlérzékenységi reakció a gyermekek öt százalékát érinti, és később súlyos viselkedésbeli és emocionális problémákat okozhat, ezért nagyon fontos a kezelése és megelőzése. Az ilyen gyermekek az amúgy természetes érintkezési formákat - simogatás, kézfogás- kellemetlennek, sőt néha kifejezetten fájdalmasnak élik meg. A kutatás adataiból összeállított tanulmányt a 'Child Development' című szaklap január-februári számában publikálták a kísérlet irányítói, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai.

"A mostani kísérlet később fontos szerepet játszhat bizonyos gyermekkori rendellenességek megelőzésében" - nyilatkozta Dr. Mary L. Schneider, a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológia professzora. A kutatók összesen 38, 5 és 7 év közötti kismajmot vizsgáltak meg, olyanokat, akik közül néhánynak az anyja a terhesség alatt nagyobb stressznek volt kitéve, illetve a megengedettnél több alkoholt (napi két pohárnál többet) fogyasztott. A kísérlet során a kismajmok érintésre adott reakcióit vizsgálták. Az eredmények szerint azok a majmok, akiknek anyja a terhesség alatt nem volt kitéve nagyobb stressznek, illetve alkoholt sem fogyasztott, idővel hozzászoktak az érintéshez, és nem viselkedtek agresszívan, a stresszes anyáktól született majmoknak azonban ez gondot okozott még hosszú idő elteltével is.

Ezek után pozitron emissziós tomográf (PET-scan) segítségével megvizsgálták a majmok agyműködését. A tudósok szerint az érintésre való túlérzékenység az agy dopamin-szintjének megváltozásához köthető az agy striátumnak nevezett részében. A dopamin döntő szerepet játszik a mentális egészség fenntartásában. "Világos, hogy a terhesség alatt fogyasztott alkohol és túlzott stressz veszélyes a születendő gyermek egészségére.

Ha a leendő édesanyák csökkenteni szeretnék gyermeküknél a különböző mentális problémák előfordulásának esélyeit, akkor vigyázzanak magukra terhességük idején, és tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától" - nyilatkozta Schneider professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.