Hetente 660 gramm etilalkohol

Felelőtlen alkoholisták

Lipcsei kutatók nemrég felmérést végeztek rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók között és azt tapasztaták, hogy a betegek nem tudják helyesen felmérni a vérzéssel járó állapotok súlyosságát.

2008.02.19 10:30medipress.hu

Dr. Niels Teich munkatársaival több mint 400 lipcsei és müncheni beteg közreműködésével végezték vizsgálatukat. A betegek átlagosan hetente 660 gramm etilalkoholt fogyasztottak. Az alkoholisták között gyakrabban előforduló, felső tápcsatornára lokalizálódó vérzés akár életveszélyes is lehet, azonban úgy tűnik, ennek a betegek többsége nincsen tudatában.

A kérdésekre adott válaszok alapján a kutatók megállapították, hogy a betegek csupán 71 százaléka kérne sürgős orvosi segítséget vérhányás után. Emésztett vér (ekkor már fekete) hányása után azonban már csak közel minden második beteg keresné fel a legközelebbi sürgősségi osztályt. Fekete széklet esetén az arány már csak 32 százalék, és csak a betegek negyede gondolja úgy, hogy mindhárom tünet esetén érdemes sürgősen orvoshoz fordulni. A válaszadók között a nők, valamint azok voltak a leginkább tájékozottak a veszélyeket illetően, akik az előző évben legalább 12 alkalommal mentek el orvoshoz.

További, nem jelentős különbségeket is megállapítottak a kutatók. A fiatalabbak nagyobb hajlandóságot mutattak az orvosi segítség kérésére, mint az idősek. Általában azok fordultak leghamarabb orvosi segítséghez, akik kevesebb alkoholt fogyasztottak, vagy akik házasok voltak. Egyértelműen látszott az adatokból emellett az is, hogy minél később került sor a sürgősségi endoszkópos vizsgálatra (gyomortükrözés), annál rosszabb volt a prognózis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.