Szexuális vágykeltő?

Az alkohol megváltoztatja szexuális szokásainkat is

A Penny Sate kutatói állatokon mutatták be az alkohol hatását a hímek szexuális viselkedésére nézve, beleértve a fokozott szexuális vágyat és a csökkent gátlásokat.

2008.01.15 11:49MTI

A kísérletet, melynek vezetője Kyung-An Han professzor volt, muslincákon végezték. Az eddigi kutatásokkal ellentétben most a muslincák nem alkalmanként, hanem rendszeresen kaptak etanolt, hogy pontosabban meg lehessen figyelni rajtuk az alkoholistákat érő hatásokat. A kutatók több faktort is vizsgáltak (genetikai és sejti összetevők, kor), amelyek befolyásolhatják az etanol pszichológiai hatásait.

Többek között megfigyelték, hogy azok a muslincák, amelyek mindennap kaptak etanolt, ugyanúgy udvarolnak hím társaiknak is, mint a nőieknek. Észrevették, hogy a génmanipulált muslincák - melyeknek agyi tevékenységét a dopaminerg receptorok és transzmitterek irányítják -, viselkedése megváltoztatható, ha a hőmérsékletet 32 Celsius fokra változtatják.

A hőmérséklet változtatása előtt a hímek is hevesen udvaroltak egymásnak, ha azonban a változás hatására a dopamin blokkolásra került, nem foglalkoztak tovább egymással, ami azt mutatja, hogy a dopaminnak kulcsszerepe van az etanol által kiváltott, hímek közötti udvarlásban.

A másik felfedezés a jelenség, amit ún. „magatartási érzékenységként” ismerünk. A kutatók sejtik, hogy a magatartási érzékenység az agyban az alkohol hatására lezajlott változásoknak a következménye, és azt tervezik, hogy ezt fogják a további kutatásaik modelljeként használni. „A kutatásunk e része megmutatja, hogy a szexuális viselkedés nem csak a szervezet fejlődésének eredménye, hanem környezeti tényezők is befolyásolhatják, ebben az esetben az etanol folyamatos fogyasztása.”

Harmadrészt észrevették, hogy a napi etanol fogyasztás ellenállóvá teszi a muslincákat az etanol altató hatásával szemben. Negyedrészt pedig megfigyelték, hogy az etanol okozta, hímek közötti udvarlás az életkor függvénye. Az öregebb példányok, a kognitív képességeik csökkenésével, egyre inkább áldozatául esnek az etanol negatív hatásainak.  A muslincákon végzett kutatásaikkal elkezdték feltárni az agyban zajló idegi változásokat, melyeket a krónikus alkoholfogyasztás okoz, és alapot adtak a további, emlősökön és más fajokon végzett kutatásoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.