Régen a férfiak magas sarkúban jártak

Miért hordanak magas sarkú cipőt a nők?

A magas sarok keletkezésének pontos történetét homály fedi, így hát számos teória kelt szárnyra kialakulását illetően.

2008.03.05 12:56National Geographic

Egyes vélemények szerint - és ez tűnik legvalószínűbbnek - a XVI. századi Európában bukkant fel először és egészen a francia forradalom színrelépéséig arról tanúskodott, hogy viselője jómódú, nemesi származású ember.

Érdekes módon nem a hölgyek, hanem éppen a férfiak viselték kezdetben ezt a fajta lábbelit, melynek elsősorban gyakorlati okai voltak, nem a korabéli divat diktálta megjelenését. Lovaglás alkalmával ugyanis, ami ugyancsak a jólét egyik szimbólumának számított, a kengyelbe akasztott, magasított csizmasarok biztosabb ülést biztosított a nyeregben. Legközelebb a XIX. század elején élte reneszánszát a viselet. Az alacsony emberek is örömmel húztak a lábukra magassarkút, így korrigálva a természet adta adottságaikon.

A magas sarkú cipő hordása azonban még ekkor sem húzott éles határt a nemek közé, inkább a század vége felé vált egyre inkább a hölgyek öltözködésének kizárólagos darabjává. A XX. században már nem volt kérdéses, hogy a magas sarkú cipő a nők lábát illetheti csak. Egyik extrém, a férfiak által különösen kedvelt változata az úgynevezett tűsarkú, melynek viselése lényegesen kevesebb élvezetet nyújt, mint az általa meghosszabbított lábak látványa.

Persze időnként férfiak lábára is felkerül a magassarkú. Nevezetes kivétel a western csizma (népi nevén "veszkó"), mely a '70-es évek diszkó őrületének köszönhetően kerülhetett ismét a férfilábakra. Sokan emlékeznek bizonyára még arra, hogy John Travolta a "Szombat esti láz" (Saturday night fever) című hollywood-i kasszasikerben éppen ilyen csizmában tiporta a Gibb fivérek által alapított Bee Gees együttes zenéjére a villogó színektől sziporkázó táncparkettet és a hölgyrajongók millióinak szívét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.