Fenékre szabott torna

Fenékformák: Neked milyen popsid van?

A popsink alakját részben kaptuk, részben magunk alakítjuk. De ha jól akarjuk formálni a fenekünket, nem árt tudni, hogy nem minden popsinak jó ugyanaz a fenéktorna!

2010.09.01 11:00topshop

Nézzük csak: akár Gombóc Artúr a csokoládékat, mi is felsorolhatnánk a fenékformákat, de elég, ha csak a legklasszikusabb típusokra szorítkozunk: a vonzó női (és bizony az éppen olyan vonzó férfi) hátsó alapvetően lehet kerekded/gömbölyded, hegyes/kiugró, lepényszerűen szétterülő, lógó, körte, alma, téglalap stb. alakú.

Nem feltétlenül a kisebb fenék a szebb!

Ha egy hölgy széles csípővel és medencecsonttal rendelkezik, akkor azt szokták mondani, hogy „van formája” és „könnyű lesz a szülésnél”. Természetesen ő maga nem feltétlenül örül annak, hogy nem fér bele a fiatalos szűk nadrágokba, amik szinte elrejtik a csípő szélesedő formáját, vagyis magát a nőiességet a manapság divatos metroszexualitás jegyében.

Pedig mennyire vonzó is egy szépen ívelő, igazán nőies csípő! A szélesebb csípőt és feneket is lehet még szebbé tenni. Nem, nem csak fogyókúrával vagy táplálékkiegészítőkkel, mert félő, hogy a végeredmény csak egy behorpadt hátsófél lesz.

Átgondolt tréninggel segítse a diéta hatásait: a farizmok eredési és tapadási pontjainak figyelembevételével kell formálni a hátsót. Nézzük, fenéktípusonként hogyan.

Minden popsiból lehet még szebbet csinálni

Az elszomorító valóság az, hogy isteni popsival csak néhány igazán kivételes nőt áldott meg a sors, de nem szabad elkeseredni, a meglévőből kell kihozni a maximumot.

Egy feszes, kemény női domborulat látványa mindenképpen nagyobb vágyat ébreszt, mint a fonnyadt, narancsbőrbe bújtatott.

Fenéktípusok

- Ernyedt, puha fenék

A puha popsi nem azonos a lapos, lepény formájú fenékkel, mivel felső része jól elkülöníthető a törzstől, nem olvad egybe a láb vonalával oldalsó nézetben. Viszont, mivel nincs, ami feszesebben tartsa, enyhén ernyedt benyomást kelt.

A lifegő fenék legnagyobb problémája és kihívása, hogy a megereszkedett, tónusát vesztett farizom gyengesége miatt a fenék alsó felének vonala megereszkedik, olyannyira, hogy szinte egybeolvad a lábakkal.

Ez esetben a legcélravezetőbb az izomtömeg növelése, amit az alábbi gyakorlatokkal lehet elérni:

* Guggolás
* Guggolás súlyzókkal
* Nehezített cardioedzés (bokasúlyokat is használhatunk)
* Futás homokos, süppedős területeken

- Lapos fenék

A lapos fenék esetében a hátsó a combhoz képest nem emelkedik ki a popsi domborulata, szinte egyvonalban halad a törzzsel, a lábakkal, lent és fent is.

Lapos fenék esetén lehet a legtöbbet a leglátványosabban fejlődni! Igen, annak ellenére, hogy a lapos fenék öröklődik, az egyéni formálásnak itt szinte semmilyen akadálya nincs, hacsak nem a lustaság.

A lapos hátsó domborításához a legcélravezetőbbek az alábbi izomépítő gyakorlatok:

* Fenékedzés derékgyakorlatokkal kombinálva
* Farizom-gyakorlatok csípőgyakorlatokkal kombinálva
* Farizom-gyakorlatok derék- és csípőgyakorlatokkal kombinálva
* Guggolás
* Kitörés
* Taposás (lépcsőzőgépek és stepperek előnyben)
* Intenzív séta, dombnak, hegynek felfelé

- Hegyes, kiugró fenék

A hegyes fenék a törzshöz és combokhoz képest talán kicsit túlságosan is kidomborodik. Kiugró fenéknél sajnos óriási változásokat nem lehet elérni, de igazítani mégis lehet rajta valamelyest.

Hegyes popsinál különösen kell ügyelni a zsírégetésre és a zsírlerakódás kerülésére. Napi ötszöri kevés étkezés, lehetőleg rostban gazdag ételekkel és barna kenyérrel, minimális cukorral, gyakori cardioedzések végézése ajánlott extrán kidomborodó fenék esetén.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy sokan éppen egy hegyesebb, formás, domború fenékről álmodnak: értékelje előnyös tulajdonságait!

JLo sem szégyelli

- Nagy fenék

A nagy hátsó többnyire nagyobb, szélesebb csípőt és medencét is jelent. Ami igazán fontos nagy fenéknél, az az alaposan átgondolt tréning, a következetesen egészséges életvitel, és nem utolsósorban a bölcsen megválasztott ruhák és kiegészítők.

Mivel a csípőcsontokat keskenyíteni nem lehet, az egész alakot kell a széles csípőhöz formálni, hogy arányosabb legyen a vállakkal és a teljes izomzattal, és így optikailag kedvezőbb összhatást nyújtson a látvány.

A széles csípőcsontot a finoman ívelő, szintén szélesebb, nőies vállak, valamint a V alakú hát kompenzálja.

Javasolt gyakorlatok (intenzív edzések formájában):
* Úszás
* Röplabda
* Tenisz, squash

Kifejezetten nem javasolt a szobakerékpár és bármilyen gyakorlat, ahol ülni kell. Inkább válassza az ellipszis sífutógépet, vagy az egyéb álló gyakorlatokat, sőt, az ízületek kímélése érdekében az aquafitneszt, vagy hétköznapi nevén vízitornát.

Bármilyen hátsóval is áldotta meg a sors, a fenti javaslatokat megfogadva tehet azért, hogy még csinosabb és feszesebb popsit tudhasson magáénak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.