Az ideális kikapcsolódás minden korosztály számára

Nordic walking mindenkinek

A nordic walking egy új sporttevékenység, amelyet a finnek fejlesztettek ki az 1920-as években, aztán pedig szerte a világban elterjedt jótékony hatásának köszönhetően. Közép-Európában is egyre inkább népszerűvé válik

2010.08.27 13:25topshop.hu

Mi különbözteti meg ezt a módszert a hagyományostól? 

A lényegi különbség a különlegesen megtervezett botokban és azok hatásaiban rejlik. Olyan anyagból készültek, amelyek elnyelik a földdel való érintkezésből keletkező rezgéseket. Más átlagos botot használva, a rezgések közvetlenül a testbe vezetődnek. 


Nemcsak az alsó, hanem a felső testtájat is erősíti. 

A botokon található különlegesen megtervezett lézi hurkok lehetővé teszik a felsőtest aktív részvételét a mozgásban. A botokat nem kell egyfolytában erősen markolni, nyugodtan lazíthatunk a fogáson anélkül, hogy elejtenénk. 

Ha a tenyerünket megfelelően nyitjuk-csukjuk, akkor a kezeink és a vállizmaink váltakozva megfeszülnek, majd pihennek. Ilyen módon a testünk – különösen a törzsünk, a vállaink és a nyakunk – jobban használatban vannak.

A Nordic walking esetében a kezek aktív használatával megelőzhető a vállak, a nyak és a hát merevsége. A gerinc és az egész felsőtest is sokkal rugalmasabbá válik. 

Erősítjük a váll, a has, a mell, valamint a hát izmait. Mindez segít stabilabbá tenni a gerincet, óvja a helyes testtartást, és enyhíti a hátfájást. 

Minimális felszerelés 

A nordic walking űzéséhez megfelelő cipőkre, ruhára és botokra van szükség. Ha Ön hátfájástól szenved, használjon a gyakorlatok közben egy sportövet: ez a Kosmodisk active. Az öv elősegíti a helyes gerinctartást. 

Tanuljon meg harmonikus mozdulatokkal gyalogolni! 

Ne feledkezzünk el a bemelegítésről, és mérjük fel a képességeinket a sebesség szempontjából.
 
Ellenőrizzük a kezek valamint a lábak mozgásának a ritmusát, miközben az ellenkező karok és lábak váltakozva lengenek előre-hátra. A botok is vegyék fel ezt az irányt a testhez közel! Ha a földdel érintkeznek, akkor szorosan kell ezeket tartani. 

Ha a kezünket hátra lendítjük, nyissuk ki a tenyerünket. A lépés akkor kezdődik, mikor a sarkunk leér a földre, és akkor végződik, mikor a lábunk végiggördült rajta. 

Eközben a testünk kissé előrehajlik. Próbálja ki Ön is, és nem fogja megbánni! A nordic walking révén egészségesebben, frissebben érezheti magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.