Hájjal a tuberkulózisért

A zsír felpörgeti a szunnyadó kórokozókat

A zsír aktiválhatja a szunnyadó tuberkulózisfertőzést - derítették ki amerikai kutatók. Alapesetben az immunsejtek elkülönítik a bakteriális kórokozókat, de a vérben oldott zsírok meggyengíthetik e védelmi rendszert.

2010.04.07 07:37MTI

Világszerte emberek millióiban megtalálható a Mycobakterium tuberculosis kórokozó, a betegség azonban mégis csupán töredéküknél jelentkezik.

A baktériumokat általában körülveszik és elszigetelik az immunrendszer falósejtjei, az úgynevezett makrofágok. Ilyen állapotban évtizedekig életképesek maradnak anélkül, hogy egészségügyi problémát okoznának. Mihelyst azonban meggyengül az immunrendszer, a kórokozók aktiválódhatnak, és szétroncsolhatják a tüdőszövetet.

A New York-i Cornell Egyetem kutatói által tett felfedezés lényege, hogy a baktériumok arra késztethetik a makrofágokat, hogy koleszterinszerű zsírmolekulákat vegyenek fel az őket körülvevő vérből.

Ezek a lipidek felpuhítják a kórokozót körülvevő falósejtgyűrűt, így a baktériumok abból kiléphetnek - magyarázta a kutatás vezetője, David Russell egy Edinburghban megrendezett mikrobiológus-konferencián a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.