A zöldség és gyümölcs nem elég ellensúlynak

Összefügg a munkahelyi izgalom, a stressz és az elhízás

Egy új kutatás megállapította, hogy egy tipikus amerikai munkahelyen lévő munkahelyi stressz, illetve a fizikai aktivitás hiánya erős kapcsolatban van az elhízással.

2010.03.28 12:45medipress.hu

A kutatók nagy meglepetésére a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend csak kevéssé volt képes ellensúlyozni a munkavállalókra nehezülő krónikus stresszt.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Kara nagy gyárakban dolgozó 2782 munkavállalót vizsgált meg New York-ban, azonban a megállapításokat általánosan lehet alkalmazni szinte minden munkahelyzetben.

Az eredményeket a Journal of Occupational and Environmental Medicine 2010 januári számában publikálták.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Diana Fernandez, közegészségtanász megállapította, hogy a munkahelyi nyomás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a metabolikus szindróma, a depresszió, a kiégés, az általános nyugtalanság és az elhízás kockázatát.

Véleménye szerint itt az idő, hogy a munkáltatók tegyenek valamit dolgozóik egészségének megőrzése érdekében. "Fontos lenne erősíteni az egészségesebb munkahelyi étkezést, illetve lehetőséget teremteni a fizikai aktivitásra" - tette hozzá.

Fernandez szerint egy tipikus nap stresszes ülésekből, vagy a számítógép előtt telik, ezután hazaérve a dolgozó a televízió előtt kapcsolódik ki. Ráadásul a munkahelyi automatákból gyorsabban fogynak a zsiradékban és energiában gazdag rágcsálnivalók, ugyanis a dolgozók egy részének nincs ideje igazi ebédre.

A Journal of the American Medical Association beszámolója szerint az Egyesült Államokban férfiak között 32%-os, nők között 35%-os a kifejezetten elhízottak aránya, azonban ide számítva a túlsúlyosakat is, a felnőtt lakosság 72%-a rendelkezik az optimálisnál magasabb testtömeggel.

Jelen vizsgálat eredményei tükrözik az országos statisztikát. A kutatók közel 2800 munkavállalót tanulmányoztak, a súly megítélésére a testtömeg index (BMI) mérőszámot alkalmazták. A túlsúly/elhízás definíciószerűen a 24,9-nél magasabb BMI volt.

A munkavállalók 72-75%-a bizonyult túlsúlyosnak, vagy kifejezetten elhízottnak. A legtöbb résztvevő középkorú, fehér bőrű, házas, legalább középfokú végzéssel rendelkezett, relatív jól kerestek (legalább évi 60 ezer dollár), átlagosan 22 éve dolgoztak a cégnél.

A dolgozók 65%-a két, vagy több órát nézet televíziót, ezek 77%-a volt túlsúlyos, ezen felül a napi négy órás TV-nézés 150%-kal növelte az elhízás kockázatát.

"Még nem tudjuk biztosan, a TV miért növeli a túlsúly esélyét, azonban más kutatások szerint TV-nézés közben a felnőttek több zsíros ételt fogyasztanak"
- magyarázta Fernandez. A stresszes munkakörülmények direkt, és indirekt módon befolyásolják az egészségre irányuló viselkedést.

A stressz közvetlenül hat a hormonális és idegrendszerre, ami elősegíti a hasfal zsírképződését, valamint a nemi hormonok csökkenését, ami szintén súlynövekedéshez vezet. Közvetett módon a stressz zsíros és cukros ételek tömeges fogyasztásához, valamint fizikai inaktivitáshoz vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.