A sárga virágú növény hosszútávon májrákot okoz

Mérgező növény terjed rohamosan Németországban

Egy emberekre is mérgező növény, a jakabnapi aggófű terjed rohamosan Németországban.

2009.05.26 13:53MTI

A sárga virágú növény kisebb mértékben hosszú távon májrákhoz vezethet, nagyobb mennyiségben azonban közvetlen májkárosodást okozhat - számoltak be a Bonni Egyetem kutatói hétfőn. A jakabnapi aggófű pirrolizidin alkaloidát tartalmaz, ez az összetevő Baden-Württemberg tartományban már halálesethez is vezetett, az áldozat egy újszülött volt - mondta Helmut Wiedemfeld, az egyetem munkatársa.

Az anya terhessége alatt nagy mennyiségben fogyasztott olyan gyógyteát, amelynek egyik összetevő növénye pirrolizidin alkaloidát tartalmazott. A tea hatásaként olyan súlyosan sérült a magzat mája, hogy nem sokkal a világra jövetele után meghalt. Az állatok közül különösen a lovak vannak kitéve nagy veszélynek, Németország-szerte egyre több ló pusztul el - tette hozzá a kutató, aki hangsúlyozta, hogy nincs ok általános pánikra.

A leginkább az utak mentén és a legelőkön előforduló növény terjedéséhez a szakember szerint az is hozzájárult, hogy a földeken egyre kevésbé használnak növényirtó szereket, így "óriási aggófű monokultúrák" alakulhatnak ki. Kutatók azt is vizsgálják, hogy a mérgező növény kerülhetett-e élelmiszerekbe, így például a tehéntejbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.