A paradicsom zöld közepe mérgező?

A paradicsom, azaz a "szerelem almája"

A burgonyafélék családjába tartozó paradicsom csak Amerika felfedezése után vált ismertté Európában.

2009.01.25 15:36National Geographic

A Közép-és Dél-Amerikában őshonos növényt a spanyol hódítók hozták elsőként az öreg kontinensre, ahol aztán spanyol, olasz, valamint portugál közvetítéssel terjedt el. Az indiánok által csak tomatl-nek nevezett lágy húsú, piros színű, savanykás gyümölcsöt azonban az európaiak kétkedve fogadták, és sokáig mérgezőnek tartották.

A növény első leírása a 16. század második feléből származik. A sienai születésű Pietro Andrea Matthioli orvos, botanikus számolt be elsőként róla, majd néhány évvel később a flamand Rembert Dodonaeus, és a német Georg Oelinger is értekezett a paradicsomról. Annak ellenére, hogy Európában a paradicsomot évszázadokon át veszélyesnek tartották, az olaszok a – tévesen – neki tulajdonított szerelemre serkentő hatása miatt előszeretettel fogyasztották.

Ezért kapta a jobb híján afrodiziákumként hasznosított növény a „szerelem almája” elnevezést. Konyhai célokra először a 18. század folyamán, nyugat-és dél-európai országokban kezdték el használni. Azok közül is elsőként Itáliában, ahol az ételkészítés alapvető nyersanyagává vált. Összehasonlításképpen: Magyarországon például csak a 19. században került először paradicsom az asztalra, és akkor is kizárólag a főúri családoknál.

Miután az 1880-as években Budapest környékén a parasztság körében megindult a paradicsomtermesztés, az egyszerűbb emberek is hozzájutottak a vitaminokban gazdag gyümölcshöz. A tápanyagban gazdag paradicsomban a nagymennyiségű C-vitamin (100 grammban 25 mg) mellett B1, B2, E vitamin, továbbá niacin, karotin, kálium, vas, kálcium és magnézium is található. Azonban ne felejtsük el, hogy a paradicsom káros anyagot is tartalmazhat: az éretlen burgonyában található szolaninhoz kémiailag nagyon hasonló tomatidint. A tomatidin, aminek hattagú gyűrűrendszerében nitrogén található, a központi idegrendszerre gyakorol káros hatást.

Annak ellenére, hogy az éretlen, zöld (nem összekeverendő a zöld fajtájúval) paradicsomban csak 0.03%-ban található tomatidin, Werner Baltes biológus Lebensmittelchemie című tankönyvében azt tanácsolja, hogy kerüljük a még éretlen paradicsom fogyasztását, továbbá, hogy mindenképpen szabadítsuk meg a paradicsomot a káros vegyület "raktárául" szolgáló mindenféle zöldjétől. A kutatók nagyrésze étkezés előtt még a paradicsom zöld közepét is ajánlatosnak tartja eltávolítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.