A csírák, gombák és a rovarok ellen védekezik

Az éretlen burgonya mérgező anyagokat tartalmaz

A zöld részeket fogyasztás előtt feltétlen el kell távolítani a burgonyából, mert mérgező anyagokat, például solanin és chaconin nevű glycoalkaloidákat tartalmaznak - állapították meg a Readingi Egyetem (Nagy-Britannia) kutatói.

2008.08.10 10:54MTI

Mint a Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóirat beszámolt róla, ezekkel a toxinokkal a krumpli a csírák, gombák és a rovarok ellen védekezik érés közben. Ám ezek az anyagok az emberre is veszélyt jelentenek: a mérgezési tünetek rendszerint 8-12 órával a fogyasztás után lépnek fel, fejfájás, szédülés, rosszullét és hányás, sőt nyugtalanság, zavarodottság és hallucinációk formájában. A kutatók azt tanácsolják, hogy a zöld részeket egyszerűen vágjuk ki a burgonyából, illetve hogy egyáltalában csak érés után szedjük fel a gumót, lehetőleg ne nagy melegben, és állandóan sötét helyen tároljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.