Alaposan nézzük meg mit szedünk be!

Hatástalan, sőt mérgező méregtelenítők

Az emberi szervezet méregtelenítését ígérő szerek zöme hatástalan, sőt némelyikük nagyobb mennyiségben mérgező is lehet - ezt állapította meg egy most közzétett brit vizsgálat.

2009.01.07 09:14MTI

A hétfői Daily Mirrorban idézett jelentés, amelyet a Voice of Young Science nevű kutatóhálózat háromszáz szakértője állított össze, a 15 legkelendőbb, méregtelenítőnek mondott termék hatásait mérte. 

A vizsgálatba bevont szerek listája a "detox" italoktól a lábtapaszokig terjedt, és a szakértők a legtöbb esetben semmilyen tudományos bizonyítékot nem találtak arra, hogy a gyakran igen drágán árult szerek valóban hatékonyan elősegítik a méreganyagok távozását. 

A vizsgálati eredmények szerint a termékek nem javították a máj vagy a vese működését, és egyes esetekben nemhogy méregtelenítő hatásuk nem volt, de nagyobb dózisokban alkalmazva mérgezőnek bizonyultak. A kutatók "méregtelenítő" javaslata: sok-sok sima csapvíz, megfelelő étrend és kiadós éjszakai alvás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.