Böjt szervezetünk normális működéséért

Testi és lelki méregtelenítés - munka mellett

Nyáron a legtöbben kissé elengedtük magunkat - kinek is lenne kedve a kalóriákat számolgatni a várva várt szabadsága alatt?

2008.10.19 19:50ideal.hu

Most azonban érdemes kissé tehermentesítenünk szervezetünket, mintegy felkészülésképpen a téli hónapokra, amikor kevesebbet mozgunk, viszont többet eszünk. Ennek legtermészetesebb módja a böjtölés, ami azonban nehezen egyeztető össze normál életvitelünkkel. Az alábbiakban viszonylag egyszerű és kíméletes, munka mellett is elvégezhető kúrákat ajánlunk figyelmükbe. A böjtölés a legtermészetesebb módja annak, hogy visszaállítsuk szervezetünk normális működését. Fontos persze, hogy ne vigyük túlzásba – bár erre a rohanó hétköznapok során nem is igen nyílik lehetőségünk, és időről időre hallani elrettentő példákról…


Testi méregtelenítés

Az alábbi böjtök rövidségük, illetve viszonylag kíméletes voltunk okán munka mellett is elvégezhetők. A gyümölcskúra legyen legalább háromnapos, a barnarizs- vagy zabpehelykúra legalább ötnapos! A gyümölcskúra során fogyaszthatunk csak idénygyümölcsöket, például szőlőt vagy körtét, de ne keverjük őket egymással! Igyunk minél több folyadékot!

A szilárd táplálékot sem kizáró böjt során a három főétkezést váltsuk egy-egy nagyobb tányér barnarizzsel vagy forró vízzel elkevert zabpehellyel! Mennyiségi megkötések nincsenek – valószínűleg nem is kívánunk túl sokat enni sem a rizsből, sem a zabpehelyből, persze azért maradjunk meg az ésszerűség határain belül! Ízesítőként lehetőleg szójaszószt használjunk!

A „köztes időkben” fogyaszthatunk frissen facsart vagy százszázalékos „bolti” gyümölcslevet, némi vízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel elkeverve. A böjtölés megkezdése előtt egy-két napig fogyasszunk kímélő ételeket (főtt burgonyát, párolt vagy blansírozott zöldségeket)! Ha a barnarizs- vagy zabpehelykúrát választjuk, előzőleg gondoskodjunk enyhe hashajtásról, hogy a belekből távozzanak azok a méreganyagok, melyek a későbbiekben a csökkentett táplálékbevitel miatt nem tudnának kiürülni! Vegyünk be egy-két evőkanálnyi lenmagot, akár joghurtban vagy kefirben elkeverve, akár magában (némi vízzel „rásegítve”)!

A böjt utolsó két napja lehetőleg szombat–vasárnapra essen – ekkorra ugyanis kissé eltávolodunk az anyagi világtól, gondolkodásunk és mozgásunk valamelyest lelassul, és nemritkán a kommunikáció is nehezünkre esik, amit valószínűleg nem díjaznának a munkahelyünkön! A böjtöt követő egy-két napban következzen ismét kímélő étrend, és csak ezután, fokozatosan térjünk vissza korábbi étkezési szokásainkhoz!


Lelki méregtelenítés

A böjtölés ideje alatt próbáljunk meg más módon energiát juttatni szervezetünkbe! Minél mélyebben lélegezzünk be, s közben képzeljük azt, hogy egész testünk megtelik fénnyel! Fokozhatjuk a hatást azzal, ha kilégzéskor azt képzeljük el, hogy az elhasznált energiák, valamint a negatív érzelmek távoznak belőlünk. Mindezt akár a buszra várva vagy a számítógép előtt ülve is megtehetjük.

Mivel azonban a böjt alatt könnyebben tudunk ellazulni, elmélyülni, s érzékenyebbek, fogékonyabbak vagyunk belső folyamatainkra, érdemes kihasználnunk az alkalmat, és naponta legalább 15–30 percet meditálni. A böjtöt követő felépítési időszakban pedig hatékonyan ültethetjük át felismeréseinket a gyakorlatba.


Egy kis segítség

Ha éhesek vagyunk, igyunk meg egy nagy pohár gyógyfüvekből készített teát! Ez egyfelől teltségérzetet okoz, másfelől a méregtelenítés folyamatát is felgyorsítja. A füvek közül különösen javallott a csalán, a gyermekláncfű, a zsurló, az aranyvesszőfű, a diólevél, illetve kismértékben a kamilla fogyasztása, a citromfű pedig – amellett, hogy szintén tisztító hatással bír – segít úrrá lenni a böjttel együtt járó átmeneti levertségen.

Ha lehet, közlekedjünk minél többször gyalog (vezetni amúgy sem tanácsos a böjt ideje alatt)! Ha eddig rendszeresen sportoltunk, most sem kell lemondanunk róla, de ezúttal legyünk engedékenyebbek önmagunkkal szemben! Próbáljunk beiktatni egy-két uszodalátogatást, illetve szaunázást is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.