Jobb, ha kerülik a ráza sasztra-készítményeket

Mérgező fémek lehetnek az ájurvédikus szerekben

Az Egyesült Államokban és Indiában gyártott, interneten forgalmazott tradicionális ájurvédikus szerek határérték fölötti mennyiségben tartalmazhatnak ólmot, higanyt vagy arzént egy amerikai jelentés szerint.

2008.08.28 13:59MTI

India 1,1 milliárd lakosának túlnyomó része, valamint a világ más részein élő, Dél-Ázsiából származó emberek többsége ájurvédikus gyógyszereket használ. "1978-tól máig nyolcvan, ájurvédikus szerrel összefüggő ólommérgezést jelentettek világszerte" - közölte Robert B. Saper, a bostoni orvosi egyetem munkatársa az amerikai orvosi szövetség folyóiratában (Journal of the American Medical Association). 

Az ájurvédikus szereknek két csoportja van, az egyik csak növényi hatóanyagokat tartalmaz, a másikba - a ráza sasztra nevűbe - fémeket (higanyt, ólmot, vasat, cinket), ásványi anyagokat (pl. csillámpalát), vagy ékköveket (pl. gyöngyöt) is tesznek. A Saper csoportja által analizált 193 ájurvédikus szer több mint ötöde, 20,7 százaléka tartalmazott fémet, az arány közel azonos volt az Egyesült Államokban és az Indiában gyártott medicinák körében.
 
A ráza sasztra-szerek 40,5 százalékában mutattak ki fémet a kutatók. Különösen az ólom és a higany koncentrációja volt nagy a készítményekben. "Több indiai gyártmányú ráza sasztra szer alkalmazásánál is megeshet, hogy az ólom- és/vagy higanybevitel százszorosan, vagy akár tízezerszeresen nagyobb az elfogadható határértéknél" - írják a vizsgálatot végző kutatók jelentésükben. "A fémtartalmú termékek 95 százalékát amerikai honlapokon árusították, 75 százalékuk a "helyes termelési gyakorlattal előállítva" (Good Manufacturing Practices) minőségvédelmi megjelölést alkalmazta a készítményekre" - közölték az amerikai szakemberek.
 
A vizsgálat tapasztalatai alapján Saper és munkatársai új, szigorúbb kormányzati szabályozást sürgetnek a fémtartalmú szerek forgalmazásával kapcsolatban. Bár a legutóbbi tanulmány az ájurvédikus készítményekre koncentrált, Saper szerint hasonló gondok vannak más tradicionális szerek (például a kínai, mexikói és közép-keleti), valamint a nyugati kultúrákban alkalmazott gyógynövénytartalmú étrendkiegészítők fémtartalmával is.
 
A kutatók eredményeik alapján azt javasolják, hogy az ájurvédikus medicinák alkalmazói kerüljék a ráza sasztra-készítményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.