Azonosították egy gyilkos gomba mérgező vegyületét

A gomba toxinja súlyos izomszövet-pusztulást okoz

Japán kutatók azonosítottak egy gombafajban található idegmérget, amely hét embert ölt meg Japánban az utóbbi években.

2009.05.25 18:22MTI

A Nature Chemical Biology szakfolyóirat hétfői számában jelent meg az a tanulmány, amelyben a kutatók beszámolnak a Russula subnigricans elnevezésű gombafajban lévő mérgező vegyület sikeres izolálásáról. Az anyag toxicitását egérkísérletekben igazolták. Hasimoto Kimiko, a Kiotói Gyógyszerészeti Egyetem kutatója elmondta, hogy a toxin súlyos izomszövet-pusztulást (rabdomiolízist) okozott az egereknél, ami bizonyossá tette, hogy valóban ez a gomba mérgező anyaga.

A szokásos mérgezéses tüneteken kívül ugyanis (mint a hányás, hasmenés, beszédzavar, rángás, pupillaszűkület, vállfeszesség és hátfájás) a gomba japán áldozatainál ritkán tapasztalt izomszöveti pusztulást, rabdomiolízist is megfigyeltek. Ilyenkor a vázizomzat sejtjei gyors ütemben szétesnek, aminek nyomán a mioglobin nevű fehérje a véráramba kerül, és károsítja a vesét. A japán áldozatok vizeletében mioglobint is találtak.

A kutatók úgy vélik, már 2-3 ilyen gomba elfogyasztása is halásos egy felnőtt emberre. A rabdomiolízist francia és lengyel mérgezetteknél is megfigyelték, akik azonban a Tricholoma equestre nevű gombából ettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.