Remény az asztmásoknak

Gombaellenes gyógyszer asztma ellen

Reményt adhat egy gombaellenes szer, az itraconazole a súlyos asztmában szenvedő betegeknek, akik érzékenyek egy bizonyos gombafajra, derül ki birt kutatók legfrissebb közleményéből.

2009.01.01 12:04medipress.hu

Napi kétszeri adag itraconazole segített az orrfolyáson, javította a reggeli tüdőfunkciót és az életminőséget a súlyos asztmás és a hétből legalább egy gombára allergiás betegek 62 százalékában, állítják a Manchesteri Egyetem kutatói kettős-vak vizsgálatuk eredményei alapján. Igaz, hogy a többi gyógyszert szedő beteg még a 32 hetes vizsgálat befejezése előtt abbahagyta az itroconazolet, émelygésre, légszomjra, vagy izomgyengeségre panaszkodva.

Az eredményekről az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine januári számában olvasható tudományos cikk. Bebizonyosodott, hogy a súlyos asztmával küszködő betegek egy részénél fontos tényező a gombaallergia, ezért a szájon át szedhető gombaellenes kezelés megér egy próbálkozást a nehezen kezelhető esetekben. Természetes, hogy az itroconazole nem minden betegnek megfelelő, és nem is mindig hatásos, ám ha igen, akkor a hatás drámai, magyarázta a kutatás vezetője, David Denning, az orvostudomány és az orvosi mikológia professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.