A szülés módja hatással van az egészségre

A gyermekkori asztma és allergia az anyaméhben kezdődik

Egy új kutatás szerint a születési sorrend és a szülés módja is jelentős és hosszú távú hatással van a gyermek védekezőrendszerének kialakulására.

2008.08.17 18:13ideal.hu

A kutatók szerint, ha egy elsőszülött gyermeknél jelen van az allergia és asztma kialakulásának bizonyos genetikus markere, az allergia kialakulásának veszélye akár 10 éves korig is fennálhat. Ugyanakkor a második vagy harmadik gyermekek esetében ugyanez a marker inkább ellenkező hatással bír, és csökkenti az allergia kialakulását. Most először bizonyosodott be, hogy a születés sorrendje befolyásolhatja az asztmához és allergiához kötődő gének viselkedését – jelentették be a University of South Carolina kutatói. 

Egy másik kutatócsoport a császármetszéssel született bébik immunrendszerét vizsgálta meg, és azt tapasztalták, hogy a sejtválaszaik nem mindig megfelelőek, bár immunrendszerük egyébként normális. Úgy tűnik, ez a probléma később asztma kialakulásához vezethet. A kutatók szerint életmódváltozással vagy célzott kezeléssel a megnövekedett rizikó csökkenthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.