Az vagy, amit megeszel

Gyümölcs és hal asztma ellen

A Chest folyóiratban közölt kutatásban több, mint 2,000 végzős diák vett részt. A páciensek az Egyesült Államok és Kanada különböző területein éltek. A vizsgálat során beszámoltak étkezési szokásaikról, általános egészségi állapotukról és légzőszervi tüneteikről.

2008.08.24 10:38orvostkeresek.hu

Az egy éven át tartó megfigyelés keretében rendszeresen ellenőrizték a résztvevők tüdő működését is. 

A vizsgálatok során kiderült, hogy a résztvevők egy-harmada fogyasztott a szükségesnél kevesebb mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, A- és E-vitamint, béta-karotint és omega-3 zsírsavat. 86 százalékuk mulasztotta el elfogyasztani az ajánlott 5-9 adag zöldséget és gyümölcsöt naponta. A kutatók úgy találták, hogy a gyümölcs fogyasztás elmulasztásának hatására a diákok alacsonyabb pontszámot értek el a tüdő funkciót mérő teszteken. 

Az E-vitamin nem megfelelő pótlása pedig növelte az asztma kockázatát. Az omega-3 hiánya krónikus bronchitis-t, nehéz légzést, asztmát eredményezett. A dohányzás mellett megnövekedett C-vitamin pótlásának elmulasztása szintén növelte a krónikus és akut bronchitis veszélyét. A kiegyensúlyozott étrend és a fenti fontos tápanyagok pótlása segíti a légutak gyulladásos állapotának mérséklését, mely által az asztmás tünetek is csökkennek. A gyümölcsök magas antioxidáns tartalma segíti az asztmás betegség okozta magas oxidatív stressz negatív hatását kivédeni.

"Az vagy, amit megeszel.” A mondás ez esetben is igaz. Egészségi állapotunk javítása, vagy a betegségek megelőzése során főként a környezeti szennyeződések, a rossz levegő miatt aggódunk. Közben pedig megfeledkezünk az elfogyasztott táplálékok körültekintő megválogatásáról. A serdülőkorban különösen fontos a jó tüdő funkció, mivel ez a későbbi évek tüdő működését is nagy mértékben befolyásolja. 

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Tüdőközpontban. web: www.tudokozpont.hu 
email: info@tudokozpont.hu 
tel: 06 30 6319309

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.