A "békaterminátor" a kétéltű bőrét támadja meg

Egy új gombafaj sodorta a kihalás szélére a panamai aranyvarangyot

Egy gyilkos gombafaj sodorta a kihalás szélére a panamai aranyvarangyot (panamai csonka ujjú békát, Atepolus zeteki), ahogy a bolygónkat benépesítő 6000 kétéltűfaj harmadát is - hangsúlyozták a kutatók a San Diegó Állatkertje által rendezett konferencián.

2009.02.22 16:55MTI

A kutatók azért gyűltek egybe, hogy a betegség terjedésének megakadályozására egy kézikönyvet állítsanak össze. A földtörténet során a kétéltűek voltak az első szárazföldi gerinces állatok. A békák, gőték, szalamandrák, lábnélküli kétéltűek (Gymnophiona) léte fontos a táplálékhálózatban betöltött szerepük miatt: egy varangy 90 nap alatt akár 10.000 rovart is elfogyaszt, a trópusi területeken a szúnyogok irtásával korlátozzák például a malária terjedését.

Kiemelkedő a gyógyászatban betöltött szerepük: bőrük olyan kémiai anyagokat választ ki, melyeket a humán gyógyászatban, például az AIDS elleni küzdelemben alkalmaznak. A kétéltűek indikátorfajok, tehát a környezeti hatásokra jóval érzékenyebbek, mint más élőlények, így elsőként jelzik a környezet állapotának romlását. A fajok eltűnése káros folyamatok beindulását jelzi az adott területen, s e folyamatok az emberi életminőségre is kihatnak.

S hogy miért veszélyeztetettek a kétéltűek? Egyedfejlődésük korai szakasza szorosan vízhez kötött, de életük során a szárazföldön is sok időt töltenek, így bármelyik élettér romlása kedvezőtlenül hat rájuk. Bőrük igen vékony, ezért a szennyezőanyagok, mérgek, nehézfémek könnyen átjutnak rajta. A vizek elsavanyodása is e fajok eltűnését okozza, valamint az ózonréteg elvékonyodásával az erősebb ultraibolya-sugárzás fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet.

A kétéltűek fennmaradását több tényező is veszélyezteti, így élőhelyeik megszűnése, környezetszennyezés, az ózonréteg elvékonyodása, vegyszerek, mérgek vízbe jutása, az éghajlatváltozás. Legújabban egy rajzó-spórás parazitagomba, a Batrachochytrium dendrobatidis okozta megbetegedés is e tényezők egyike, amely a békák között járványszerűen terjed. Ahol a gomba megjelenik, ott néhány hónap leforgása alatt akár a békák 80 százaléka is elpusztulhat.

A "békaterminátornak" is nevezett gomba a kétéltű bőrét támadja meg, eltömítve a pórusokat, s lényegében megfojtva őket. A chytridiomycosis a klímaváltozás mellett az illegális állatkereskedelemnek köszönhetően is terjed. Leginkább Közép- és Dél-Amerikát, valamint Ausztráliát sújtja a betegség, de mostanra a "békaterminátor" megjelent Észak-Amerikában és Európában is.

A San Diegó-i konferencia résztvevői egy 80 oldalas szakmai útmutatót dolgoztak ki, amely mindenekelőtt a vadon élő veszélyeztetett kétéltű fajok egyedeinek a befogását, s esetleges fertőzöttségük vizsgálatát írja elő. Emellett meg kell óvni a fogságban tartott kétéltűek egészségét, s megőrizni a ritka fajokat.

A szakemberek reményei szerint a későbbiekben a vadonélő kétéltűek egészségvédelme érdekében is tehetnek. "Ez nem egy természet okozta pusztulás. A kétéltűek vesztét az ember okozta, így morális kötelességünk, hogy tegyünk a gyilkos kór ellen" - hangsúlyozta Allan Pressier, a San Diego Conservation Research elnevezésű kutatási program tudósa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.