Legyen fitt! Egyen kevesebbet!

Főleg a többletkalória hizlal, nem a mozgáshiány

Lezárult egy évtizedes vita: korunk elhízásjárványának fő okozója nem a kevés fizikai munka és a mozgáshiány, sokkal inkább a túlzott kalóriabevitel.

2009.05.13 08:09MTI

A kérdést számos oldaláról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államokban a lakosság súlynövekedésért szinte teljes mértékben a többletkalória okolható. A vizsgálat eredményeit Amszterdamban az elhízásról szóló 17. európai kongresszuson ismertették.

Világunkban jelenleg csaknem egymilliárd ember éhezik, és minden ötödk másodpercben meghal egy gyerek a rossz táplálkozás okozta betegségek következtében, ugyanakkor 1,6 milliárd túlsúlyos nő és férfi él a jómódú országokban és 400 millió ember ténylegesen kövér. Ennek okát eddig két tényezőben látták: egyrészt a súlytöbbletet a mozgáshiányos életmóddal, másrészt a felesleges kalóriák elfogyasztásával magyarázták.

Boyd Swinburn, a WHO elhízás megelőzésével foglalkozó központjának vezetője és kutatócsoportja 1399, egészséges felnőttet és 953 gyereket vizsgált az Egyesült Államokban, megmérve, hogy mindennapi életükhöz - a gyerekek esetén a növekedést is beleszámítva - naponta hány kalóriára van szükségük. A mezőgazdasági termelés és az esetleges élelmiszerbehozatal adataiból kiszámolták, hogy az amerikaiak 1970-től kezdve átlag hány kalóriát fogyasztottak el, majd ezt összehasonlították azzal a súlytöbblettel, amennyivel az átlagos állampolgárok kövéredtek.

A felnőttek a számítások szerint a mind nagyobb kalóriafogyasztás miatt 10,8 kilóval lettek volna súlyosabbak, de az átlagsúly csak 8.6 kilóval növekedett. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a súlynövekedés döntően a többletkalória következménye, de szerencsére az utolsó harminc évben az amerikaiak többet is mozogtak, ezért nem híztak olyan mértékben, mint az a kalóriatöbblet alapján várható volt. A gyerekek ugyancsak híztak, de éppen annyival, amennyit a mind nagyobb kalóriafogyasztás magyarázott. A kutatók szerint a több mozgás nagyon ajánlott, de a lényegesen visszafogottabb táplálkozás létfontosságú volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.