A legjobb út a fogyáshoz!

Ne álmodjunk tuti diétáról: lényeg a kevesebb kalória!

A kalóriamennyiség csökkentése és a tartósan így történő étkezés a legjobb út a fogyáshoz, függetlenül attól, hogy egy diéta a zsírt, a fehérjéket vagy a szénhidrátokat emeli ki, állítja egy szerdán megjelent tanulmány.

2009.03.01 10:25medipress.hu

Ahogyan az egész világ az elhízással küszködik, milliók fodultak az olyan diétákhoz, mint az Atkins-, a zóna- és az Ornish-módszer, amelyek az egyik tápanyag előnyét hangsúlyozzák a többiekhez képest.

Már két évtizede tart a vita arról, melyik is a legjobb diéta a súlycsökkentéshez.

Azonban egy amerikai kutatás feltárta, hogy a fogyókúrázni készülők azt a módszert válasszák, amelyik leginkább illik hozzájuk, csak tartalmazzon elég rostot és legyen kalóriában és telített zsírsavakban szegény.

„Bármelyik diétával sikerrel járhatunk” – mondta el Dr. Frank Sacks, a Harvard Közegészségügyi Főiskola szív-érrendszeri megelőzéstan professzora, a tanulmány társszerzője.

„A kulcs a kalóriákban rejlik. Nem a tartalom a fontos, nem a zsír vagy a szénhidrátok, csak a kalóriák.”


A New England Journal of Medicine folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány elkészítése során a kutatók a 811 túlsúlyos résztvevőt véletlenszerűen osztották négy csoportba, minden csoport más-más étrendet kapott, amelyek különböztek zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmukban.

A diétától függetlenül a legtöbb résztvevőnél hat hónapot követően drámai fogyást tapasztaltak. A súlyvesztés és a csípőbőség csökkenésének mértéke minden csoportban hasonló volt.

„Nincs olyan speciális diéta, amely hatékonyabb a súlycsökkentésben, mint a többi” – vonta le a következtetést Sacks.

„Amíg nem árt az egészségnek, telítetlen zsírsavakban, teljes kiőrlésű gabonafélékben és rostban gazdag, ám gyorsételekben, zsíros ételekben és zsíros húsokban szegény, bármelyik diétával célt érhetünk.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.