Spóroljon a reggeli kalóriákkal

10 apró trükk a reggeliző asztalnál

Eddig vajat kent a májkrém alá? Ne tegye! Dobja fel inkább zöldségekkel a reggelit. Tegyen már reggel a fittebb napért! Nem is gondolja mennyi kalóriát megspórolhat egy kis odafigyeléssel. Nem csak fogyókúrázóknak ajánljuk a cikket, de azoknak is akik az egészséges életmódra törekednek vagy csak formában szeretnék tartani magukat.

2008.11.05 08:18

1, Csak csínján a vajjal!
Csak könnyen kenhető, szobahőmérsékletű vajat használjon, ugyanis a hűtőben keményre dermedt vajat jóval nehezebb vékonyan felkenni a kenyérre. Aki ezt a szabályt betartja, szendvicsenként 5 gr vajat, azaz 45 kalóriát spórol.

2, Kóstolja meg a narancsos kenyeret!
Szeretné ízletes falatokkal indítani a napot? Íme egy könnyen elkészíthető, ám zsírszegény tízórai recept. A narancsos kenyeret akár önmagában is fogyaszthatja. Hozzávalók 1 kenyérhez: 30 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tk vaníliáscukor, 2 evőkanál mák, kb. 2 dl narancslé. Melegítse elő a sütőt 160 C-ra. Keverje össze a hozzávalókat. Annyi narancslevet használjon, amennyitől a tészta kissé nedves lesz. Tegye egy enyhén kiolajozott formába, és süsse kb. 45 percig. Mielőtt a formából kivenné, várjon, míg kihűl.

3, A műzlifélék is veszélyesek

Tudta, hogy a müzliben jelentős zsírmennyiség is megbújhat? A mogyoróval, dióval és egyéb magvakkal dúsított müzlik dupla annyi zsíradékot tartalmazhatnak, mint pl. a szárított gyümölccsel kevertek. A legegyszerűbb, ha saját maga keveri össze reggeli müzlijét.


4, Reggeli édességek
Mogyorókrém helyett használjon mézet A legkiadósabb zsírbombák közé sorolható a mogyoróvaj (53%) és a mogyorókrém (31%). Ha valami édesre vágyik reggel, inkább kenjen a zsemléjére dzsemet vagy mézet. Csak zsírszegény margarint használjon hozzá.

5, Dobja fel a szendvicseket!
Pástétomok, májkrémek alá felesleges vajat kenni. Ha mindenképp fel szeretné dobni szendvicsét, használjon mustárt vagy paradicsompürét, de mégjobb ha zöldséget tesz a szendvicsre: paradicsom, paprika vagy uborka szeletekkel is feldobhatja, télen pedig a savanyúságok is az újdonság erejével hathatnak.

6, Gondoljon már reggel a délutáni édességadagra
Ha jön a délutáni nassolhatnék, nem kell a munkahelyi büfé édességkínálatára hagyatkozni, ha visz magával friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Egy-egy alma vagy répa elrágcsálása nem csak a fogakat erősíti, de a bűnbeeséstől is megment.

7, Étkezzen tudatosan!
Készüljön és figyeljen étkezéseire! Ha összevissza csipeget, elveszti a kontrollt az elfogyasztott mennyiség felett, s a jólakottság érzésétől is megfosztja magát. Ha nem figyel, a 3 darab keksz helyett 2 doboznyit fog elmajszolni észrevétlenül.

8, Egyszerű édességpótlás: a capuccino
Ha elfogja a vágy valami édes iránt, legegyszerűbb, ha iszik egy capuccinót. A finom, meleg ital desszertként is kiváló, ám mindössze 50 kalóriát és kb. 2 gr zsírt tartalmaz. Ne a tejszínhabos, hanem a tejhabos változatot válassza!

9, Szereti a majonézes szendvicseket?
Számos lételhez a majonézes öntet illik a leginkább. Mivel ez igen kalóriadús, bánjon vele óvatosan! Tipp: hígítsa ugyanannyi joghurttal. Egy evőkanál majonéz 20 gramm zsírt és 180 kalóriát tartalmaz, úgyhogy nem árt visszafogni magunkat.

10, A sóval is csínján!

Egyes élelmiszerek, például a konzerv tonhal, annak ellenére, hogy igen alacsony kalóriatartalmúak, mégis akadályt gördítenek a fogyás elé, mivel nagy mennyiségű só található bennük. Igyekezzünk minél kevesebb sót vagy sótartalmú ételt fogyasztani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.