Egy tőről fakad a hátfájás és a rosszkedv

Ugyanattól vagyunk depressziósok, mint amitől fáj a hátunk?

Közös genetikai faktorok állhatnak a hátfájdalom és a depresszió mögött egy friss tanulmány szerint. Az összefüggések valójában kétirányúak: mindkét tünet okozhatja a másikat.

2015.03.25 20:00ma.hu

Ikervizsgálatok utalnak az összefüggésre

A PAIN® című szaklapban publikált tanulmány szerint összefüggés fedezhető fel a depresszió és a hátfájdalom megjelenése közt. A kutatók 2150 spanyol ikerpárral töltettek ki kérdőívet, amelyből kiderült, hogy azoknál, akik depressziós tüneteket mutattak, nagyobb eséllyel volt jelen hátfájdalom is.

A genetikai háttér jelentőségét úgy igyekeztek világossá tenni, hogy a teszteket először egyénenként elemezték. Így kiderült, hogy ha a genetikai faktoroktól eltekintünk, 1,6-szer nagyobb az esélye a hátfájásnak, ha depresszió vagy szorongás is jelen van a személynél. Az egypetéjű ikreknél viszont már 2,3-szeres volt az összefüggés esélye.

Még nem tisztázott pontosan, mely genetikai faktor állhat az összefüggés mögött, de az biztos, hogy a gének olyan ingerületátvivő anyagok termelődését is befolyásolják, mint a szerotonin és a norepinephrin. Ezen anyagok pedig mindkét problémára hatással vannak.

Fotó: Wikipedia

Mégis ördögi kör lenne?

Korábbi vizsgálatok úgy vélték, a hátfájdalom – a többi krónikus fájdalomhoz hasonlóan – nem csak az alvást gátolja, de a vele járó szorongás is a pihenés ellen hat. Az így állandósult kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még nehezebb elviselni a fájdalmat és egyre nehezebb aktív életet élni. A mozgásszegénység viszont tovább fokozza a fájdalmat.

"A kört tehát valahol meg kell törni, a célzott fájdalomcsökkentés lehet az első lépés. Az öngyógyszerelés azonban hatástalannak vagy akár veszélyesnek is bizonyulhat, így – ha egyáltalán szükséges – a gyógyszerek beállítását mindig szakorvosra kell bízni, aki célzottan kezeli az ortopédiai problémát" – tanácsolja dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos.

Valódi segítség

Dobos doktornő szerint sokakat a fájdalomtól való félelem akadályoz meg a mozgásban. Ilyenkor érdemes olyan gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsökkentő módszerekhez folyamodni, mint a lökéshullám terápia. A lökéshullám ugyanis áthatol a test felszínén – miután az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot –, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a fájdalmas izomcsomókat, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét.

Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia eredményessége már az első kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet – jegyezte meg a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.