Ne hagyjuk kibontakozni a hátfájást

"Lőjük le", még mielőtt elkezdődik!

Ha egyelőre nincs is hátfájásunk, az sajnos nem jelenti azt, hogy nem is lesz - íme néhány módszer, amivel elkerülhetjük.

2012.03.03 08:55ma.hu

A hátfájás megelőzése jobb módszer, mint a kapkodás, amikor már megvan a baj. Ha elővigyázatosak és előrelátóak vagyunk, megakadályozhatjuk, hogy a hátfájás egyáltalán kialakuljon. Hogyan?

- Üljünk megfelelően: nem kell feltétlenül "főnöki széknek" lennie az irodában, de az szükséges, hogy megfelelően támassza a hátunkat. A gerinc S, és ne C alakot vegyen fel. Tanácsos minden félórában kicsit felállni és járni pár percet, hogy a hátra nehezedő stresszt csökkentsük.

- Álljunk egyenesen!
Képzeljünk el egy egyenes vonalat, amely a talpunktól indul és a plafonig tart. Legyen ez a vezetővonal! A fül, váll, csípő, térd a vonal mentén helyezkedjen el, és a fej se bukjon előre!

- Viseljünk kényelmes cipőt: ha kevésbé van kipárnázva a lábbelink, az felesleges terhelést ró a csontokra, az izmokra a hát alsó részén.

Nyilván egyértelmű, hogy a magassarkú cipők, körömcipők nem a legalkalmasabbak, ha kényelmes viseletről beszélünk. Vásároljunk párnázott talpú cipőt, vagy szerezzünk be talpbetétet.

- Tegyük le a cigit! Egy 2010-es felmérés, amely 40 tanulmányt vett alapul, felfedezte, hogy a dohányosok körében több a hátfájós ember, mint azoknál, akik nem dohányoznak. Talán, mert a dohányzás csökkenti a vér áramlását a gerinc felé.

- Tanuljunk meg helyesen emelni! Nehéz tárgyakat úgy emeljünk, hogy a lábra, nem pedig a hátra helyezzük a terhelést. Hajoljunk fölé, kissé rogyasszuk egyik térdünket, a másik lábunkat helyezzük hátrébb. Támogatásképpen asztalba, székbe is lehet kapaszkodni.

- Csökkentsük a párnánk méretét!
Sokan elkövetik a hibát, hogy túlságosan magasra "polcolják" a fejüket. Két, meglehetősen vaskos párna vagy három párna a nyakizmokra nincs jó hatással. Alacsonyabban is jót lehet aludni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.